Asociația Bóbita din Târgu Secuiesc, singura din județ care primește finanțare în programul MOL Pentru sănătatea copiilor
Asociația Bóbita din Târgu Secuiesc este singura organizație din județul Covasna care va primi finanțare în cadrul ediției din acest an a programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, al cărui scop este reabilitarea psihosocială a copiilor cu afecțiuni cronice, dizabilități, sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.
Proiectul „Atelier art terapeutic pentru adolescenții care au trecut prin traume sau situații emoționale dificile” se numără printre cele 18 proiecte declarate câștigătoare la nivel național (Lista completă, AICI).
Noutatea ediției este faptul că volumul total al sponsorizărilor a crescut semnificativ, de la 400.000 lei, la 640.000 de lei în acest an, astfel că ONG-urile au putut obține până la 40.000 lei pentru proiectele de terapie emoțională și intervenție psihosocială, față de 25.000 de lei cât era în trecut plafonul maxim de finanțare / proiect.
„S-au înscris 61 de organizații neguvernamentale din 17 județe și din Capitală, care derulează proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave. Dintre organizațiile înscrise, 50 au mai participat și la edițiile precedente ale programului. Dintre cele 18 organizații câștigătoare, cinci obțin finanțare pentru prima dată. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada decembrie 2024 – august 2025. Organizațiile care au obținut finanțare sunt din București și din județele Alba, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Iași, Satu Mare și Timiș. În implementarea proiectelor vor fi utilizate mai multe metode, printre care terapie prin artă (muzică, desen, pictură, crafting, terapie prin dans Ways of Seeing); terapie emoțională (creare de amintiri, jocuri de rol, psihodramă și jocuri dramatice, teatru experiențial, povești Metamorphoses, povești în mișcare, teatru senzorial); terapie ocupațională; jocuri terapeutice; integrare senzorială; terapie DIR Floortime; terapie asistată de cai”, se arată într-un comunicat al Fundației Pentru Comunitate.
Aceeași sursă precizează că cele 18 proiecte declarate câștigătoare vor contribui la îmbunătățirea calității vieții a 858 de copii cu dizabilități, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.
„A fost o bucurie și o onoare în acest an colaborarea inclusiv cu un grup de studenți de la Universitatea Emanuel din Oradea, interesați de managementul ONG-urilor, care au parcurs întregul concurs de proiecte, de la înscriere și până la evaluare. Implicarea lor, începând de la analiza procedurii, situației și stării juridice a ONG-urilor participante, până la fezabilitatea și comunicarea proiectelor depuse, a generat informații utile organizatorilor și juriului de specialitate, deschizând și posibilitatea către o colaborare mai largă,”a transmis András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.
Juriul ediției din acest an a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatria copilului și adolescentului, Coordonator Național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului; Mugur Ciumăgeanu, membru în Comisia de psihologie clinică și psihoterapie al Colegiului Psihologilor din România; Magda Cernea, psiholog-audiolog; Erika Weisz, medic specialist de medicină de familie și fiziokinetoterapeut, care practică hipoterapia în România din anul 2012 și Oana Dorneanu, psihoterapeut, reprezentanta Asociației Entuziart din București, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția 2023.
Programul „MOL pentru sănătatea copiilor” a fost lansat în 2009, iar în cei 16 ani de existență, a acordat finanțări care totalizează peste 6,1 milioane de lei pentru implementarea a 307 proiecte, de care au beneficiat aproape 16.000 de copii și adolescenți inclusiv din județul Covasna. Programul a fost premiat în 2013, 2015 și 2018 la Gala Societății Civile și la Romanian CSR Awards.
(Ioana Ardeleanu)