Ştiri

ASF precizează că polițele de asigurare emise de Euroins sunt în continuare valabile

ASF precizează că polițele de asigurare emise de Euroins sunt în continuare valabile. Acestea vor fi anulate la 90 de zile de la deschiderea procedurii falimentului, care încă nu a fost decisă.

Polițele de asigurare emise de Euroins România își păstrează valabilitatea și după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizației societății, dacă posesorii lor nu aleg să le denunțe. Conform legii, polițele emise de Euroins sunt anulate automat doar după 90 de zile de la deschiderea procedurii falimentului prin decizia instanței abilitate. Până în acest moment, procedura falimentului nu a fost deschisă”, precizează instituția pe Facebook.

Reamintim că în urmă cu șase zile, ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a companiei Euroins, cea mai mare din domeniul asigurărilor RCA, după ce “a constatat indiciile stării de insolvență a companiei”. Ieri, decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce trebuie să facă cei care vor să denunțe contractele

Aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA în vigoare la Euroins și toate aceste contracte rămân în vigoare până la expirare, dacă titularii polițelor nu decid să denunțe aceste contracte și să-și aleagă alt asigurător RCA, a anunțat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Potrivit FGA, contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

  • titularul poliței denunță contractul de asigurare.
  • se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept.
  • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

„În privința încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment.”, subliniază FGA.

Pași de făcut pentru denunțarea polițelor:

  • Transmiteți o solicitare de denunțare la Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A .Email contact: office@euroins.ro
  • Transmiteți la FGA, o cerere de restituire – Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro

Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Împuternicire / Procură, dacă este cazul;
  • Copie act identitate;
  • Copie poliță de asigurare;
  • Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate;
  • Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;

FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.

 

Publicitate
banner we radio