Ştiri

Articol opinie: Salariul minim nu e un venit, e un ajutor

„Să ne dea” e cea mai păguboasă atitudine moștenită de români din falimentul comunist – nu-i vorbă, o atitudine întreținută zeci de ani de o clasă politică meschină, populistă și lașă, care perpetuează interesat dependența electoratului de „ajutoarele” de la stat, scrie jurnalistul Vlad Petreanu de la EuropaFM pe blogul său. Redăm mai jos articolul complet:

Un cetățean din Slatina i s-a plâns Ralucăi Turcan, ministrul Muncii, că în România nu se poate trăi cu salariul minim pe economie, iar ministrul i-a sugerat acestuia să să își caute și un loc de muncă part-time ca să-și îmbunătățească situația.

Publicitate

Și a ieșit scandal. Lumea o acuză că este arogantă, că nu are empatie, că rostul ei, ca ministru al Muncii, e să trudească pentru ca oamenii să câștige mai bine, nu să le spună oamenilor să muncească mai mult dacă vor bani mai mulți.

Dar eu zic că dna Turcan are dreptate, în sensul în care nu face decât să expună un principiu general valabil, indiferent de cine-l aduce în discuție, nu că e ea Turcan și ne place sau nu fața ei.

Nu se poate trăi din salariul minim în România? Ba da, se poate – foarte prost, îngrozitor de greu, umilitor și frustrant, la limită, dar se poate.

Nu se poate trăi bine, însă, din salariul minim, asta da, fără discuție.

Dar cine trăiește doar din salariul minim (adică nu că e plătit cu minim în acte și restul ia la negru, ci ăștia-s toți banii), înseamnă că depune doar o muncă necalificată, care atâta face și cu atâta poate fi plătită.

Dacă tot ce știi să faci e să speli pe jos, nu te poți aștepta să și trăiești bine din asta. Tot respectul pentru munca ta cinstită, dar numai asta n-o să te facă mic burghez.

Dacă iei doar salariul minim pentru munca pe care o faci și vrei mai mult, atunci trebuie să-ți îmbunătățești calificarea, sau să mai înveți o meserie, sau să-ți mai iei o slujbă, sau să ai cumva o idee de afaceri excepțională. Nu-i simplu dar nu merge altfel.

Salariul minim nu e un venit, e un ajutor. E un punct de sprijin de pe care să-ncepi o construcție. Este internship plătit, intrarea într-o școală în care poți – sau nu – să-nveți cum să progresezi.

Mai multe slujbe sunt obositoare? Știu, am avut minimum două mereu, din ’90 încoace (cu o singură excepție de câteva luni de șomaj în 1994, ceea ce a fost o lecție de neuitat). Salariu minim? Nici nu exista noțiunea asta în anii ’90, lucrai pe bani de semințe. Găuri în pantofi? Checked. Muncă gratis? Oho! Ca să învăț ceva nou, am făcut o grămadă de muncă gratis. A durat ani de zile până am depășit precaritatea financiară, dar am înțeles că așa trebuie să fac și că altă cale nu e (mă scuzați că vorbesc despre mine, dar parcă văd că apare vreun insuficient care o bagă p-aia cu „vila din Corbeanca” șamd. Apropo, duminică muncesc, toată ziua, și inclusiv azi mai am ceva de lucru, după ce mănânc și trag un pui de somn – asta pentru cei care spun că e greu să ai mai multe joburi. Da, sigur că e greu, dar mult mai greu e să trăiești din salariul minim).

Nu-i văd pe susținătorii creșterii salariului minim „pentru că-i prea mic” să dea de la ei mai mult, iac-așa, din proprie inițiativă, de fiecare dată când cumpără ceva, pentru că „merită și vânzătorul mai mult, ca să trăiască mai bine, că oameni suntem”. Dimpotrivă, și ei (ca noi toți) se uită mereu, instinctiv, după cel mai bun raport preț-calitate. Și uite-așa se fac fulgerător socialiștii capitaliști când bagă mâna-n propriul buzunar.

Doar hipstero-socialiștii halucinați și conu’ Leonida își imaginează un stat ca un perpetuum mobile, în care iei bani cu linguroiul „de la stat” doar pentru că exiști. Economia reală funcționează altfel și, când încerci să-i îndoi principiile cu prostii egalitarist-marxiste, falimentul e garantat.

E cineva care nu crede? Păi atunci să explice de ce nu face statul salariul minim de 5.000 de euro, de pildă, din moment ce „scopul Soţietăţii este ca România să fie bine şi tot românul să prospere!” Că doar asta-i „treaba statului, d-le, el ce grije are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme!”

Publicitate
Publicitate
banner we radio