Ştiri locale

Áron, la o lună de când a fost atacat de câini: 12 operații de reconstrucție, kinetoterapie și consiliere psihologică. Rămâne în spitalul din Brașov încă o lună

Áron, copilul de 10 ani din Sfântu Gheorghe care în luna februarie a fost atacat de câini în timp ce se întorcea de la școală spre casă, luptă în continuare să se recupereze pentru a se putea întoarce acasă la mama și fratele său.

La mai bine de o lună de la trauma trăită, medicii de la Spitalul Clinic de Copii din Brașov, acolo unde a fost transferat imediat după atac, au reușit să îi închidă rănile adânci și să îl stabilizeze, însă vor urma multe alte luni de recuperare fizică și psihică. Băiatul a suferit deja 12 intervenții chirurgicale de reconstrucție a țesuturilor lipsă, și este posibil să fie necesare și alte operații de corecție.

Publicitate

În paralel, copilul face consiliere psihologică și învață acum să meargă din nou singur, iar medicul care s-a ocupat de el încă din prima zi spune că, per total, evoluția este bună.

„Aron are multe intervenții chirurgicale, în jur de 12, dar au fost între ele și pansamente cu anestezie generală, fiind multe plăgi. Evoluția este bună. Vineri i-am desfăcut toate pansamentele și a făcut baie. Are mai multe zone cu transplant de piele, toate sunt integrate, dar încă mai durează până la vindecare. Epitelizarea durează cam 30 de zile. A făcut consiliere psihologică de la internare și încă mai face. De câteva zile face kinetoterapie la pat (pasiv), încă nu are putere să meargă singur, dar merge ajutat. Sperăm că în 3 săptămâni să poată merge singur și toate plăgile să fie închise și vindecate. O să începem săptămâna viitoare și terapia cicatricilor, pe care o să o continue și acasă până la 1 an. Alte intervenții chirurgicale mari nu mai avem planificate, doar dacă e nevoie de corecție în timpul cicatrizării”, ne-a spus dr. Albean Marcel, medic primar chirurgie plastică și reconstructivă în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov.

Reamintim că Áron a fost atacat de câini în data de 15 februarie, pe strada Fermei din Sfântu Gheorghe, în timp ce se întorcea pe jos de la școală. Cel care l-a găsit pe copil, un bărbat în vârstă de 41 de ani, care locuiește chiar în apropierea zonei în care s-a produs atacul, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, fiind cercetat penal pentru „neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”.

Bărbatul are 8 câini considerați periculoși sau agresivi, dar a declarat încă de la început că animalele nu aveau cum să scape din curte și să îl rănească pe copil. Anchetatorii au ridicat câinii şi i-au transportat la un adăpost pentru continuarea cercetărilor, fiindu-le prelevate probe ADN pentru a se stabili dacă unul sau mai mulți au reuşit să scape din curtea casei şi să îl atace pe copil.

Imediat după atac, bărbatul l-a luat pe copil în casă și i-a făcut duș cu apă caldă, i-a spălat rănile, l-a învelit într-o pătură și i-a pregătit un ceai. Ambulanța chemată la fața locului l-a dus pe copil de urgență la spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, însă pentru că rănile sale erau extrem de grave, personalul medical a decis ca acesta să fie transferat la Spitalul Clinic de Copii din Brașov.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio