Ştiri locale

Aproape jumătate dintre medicii de familie din județ vor împlini în curând vârsta pensionării

43 de medici de familie din județ au împlinit sau vor împlini în următorii doi ani vârsta de 65 de ani și ar trebui să iasă la pensie însă nu are cine să îi înlocuiască, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

În prezent, asistenţa medicală primară este asigurată de 95 de medici de familie titulari, dintre care 54 în mediul urban şi 41 în mediul rural.

Publicitate

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, precizează că în următorii ani județul se va confrunta cu o gravă lipsă a medicilor de familie, vârsta medie a acestora fiind de 58-59 de ani.

„În ultimii doi ani au ieșit la pensie 8 medici de familie – 4 din mediul urban și 4 din mediul rural. În anii următori judeţul se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie (…) În următorii doi ani ar urma să se pensioneze 43 medici de familie care au împlinit 65 de ani sau vor împlini 65 de ani. Sunt 31 medici de familie care au împlinit deja această vârstă, iar încă 8 medici o vor împlini anul viitor”, ne-a precizat directorul DSP Covasna.     

Mai mult, cei mai vârstnici medici de familie din județ, atât din mediul urban, cât și din cel rural, au în prezent 76, respectiv 75 de ani, iar cei mai tineri au 32, respectiv 37 de ani.  

La oraș, doar 5 medici au sub 40 de ani, în vreme ce în comunele din județ sunt doar 2 medici sub această vârstă.

Îngrijorător este și faptul că în 38 de localități covăsnene nu există în prezent nici medici de familie și nici puncte de lucru, iar în viitorul apropiat, și localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Bățanii Mari, Belin, Bixad, Boroșneu Mare, Brăduț, Catalina, Ghelința, Ilieni, Lemnia, Ozun, Valea Mare,Vârghiș și Zăbala se vor confrunta cu o lipsă acută a medicilor de familie.

„În comunele Dalnic, Malnaș, Micfalău, Mereni, Moacșa și Poian în prezent nu există niciun medic de familie. Totalul localităților din județ în care nu există nici medic de familie și nici punct de lucru este 38”, transmite conducerea DSP Covasna.

În prezent, în judeţ funcţionează un singur Centru de permanenţă, în zona Baraolt şi ar mai fi necesar cel puţin unul în municipiul Sfântu Gheorghe, cu 5-7 medici, în vederea descongestionării Unității Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio