Ştiri locale

Aproape 500 de copii participă la Festivalul de colinde „Crăciunul la români” de la Sfântu Gheorghe

 

Formaţii folclorice şi grupuri de colindători din mai multe judeţe din ţară şi-au anunţat participarea la a 27-a ediţie a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe.

Manifestarea a început luni, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, unde, până joi, vor avea loc zilnic miniconcerte de colinde susţinute de aproape 500 de copii de la mai multe unităţi de învăţământ din oraş.

Publicitate

„Primim, an de an, tot mai mulţi colindători, cei mai mulţi fiind preşcolari şi şcolari, gândindu-ne că peste ani, atunci când vor avea familii, vor împărtăşi colindele, obiceiurile de iarnă, tradiţiile, copiilor lor. Colindele, aceste minunate creaţii populare, păstrate din generaţie în generaţie au răsunat fără întrerupere în casele creştinilor şi reprezintă, fără tăgadă, cântecul nostru strămoşesc, una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc. Prin valoarea lor literară şi muzicală, colindele se situează în constelaţia artistică europeană (…). Aceste gânduri, aşezate pe obiectivul major al fundaţiei, de a promova şi păstra tradiţiile populare, costumul popular, folclorul autentic, au stat la baza organizării primei ediţii a acestui festival, în 1991”, a declarat preşedinta fundaţiei „Mihai Viteazul”, prof. Maria Peligrad.

Printre invitaţii din acest an se numără şi formaţii folclorice şi grupuri de colindători din judeţele Argeş, Sibiu, Harghita şi Prahova, care sâmbătă vor participa la o paradă a portului popular în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, alături de alte ansambluri folclorice din judeţul Covasna, după care vor colinda mai multe instituţii publice şi firme din municipiu.

Spectacolul de gală va avea loc sâmbătă după-amiază, de la ora 15,00, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, iar o parte dintre protagonişti vor susţine duminică un spectacol şi în municipiul Târgu Secuiesc, unde trăieşte o comunitate românească restrânsă din punct de vedere numeric. Intrarea la toate spectacolele este gratuită.

Festivalul este cofinanţat de Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio