Ştiri locale

Aproape 40 de voluntari s-au alăturat echipei ISU Covasna în 2021

Programul național „Salvator din pasiune”, reluat în 2021 după un an de pauză impusă de pandemia Covid-19, a mărit echipa Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) cu încă 37 de tineri voluntari.

În cursul anului trecut, 12 voluntari s-au alăturat Detașamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe și alți 25 au fost repartizați Pichetului de Pompieri Întorsura Buzăului.

Publicitate

Cel mai tânăr voluntar activ are în prezent 17 ani, iar cel mai vârstnic 35 de ani, conform ISU Covasna. Voluntarul cu cele mai multe ore la activ s-a alăturat echipei salvatorilor covăsneni în 2019, și de atunci a participat la peste 300 de intervenții.

Persoanele care vor să devină voluntari ISU Covasna trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, să fie apți din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnați pentru infracţiuni săvârșite cu intenţie și să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Activitatea de voluntariat se desfășoară în baza unui contract de voluntariat. Cei interesați  trebuie să completeze o cerere de înscriere, pe care o pot solicita de la sediul ISU Covasna, și să întocmească un dosar care să conțină certificatul de cazier judiciar (în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani); acordul părinților / tutorelui legal (în cazul celor care n-au împlinit 18 ani); avizul psihologic cu mențiunea „apt pentru activitatea de voluntariat în cadrul IGSU”; un act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare; o adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”.

Voluntarii înscriși în programul „Salvator din Pasiune” participă la cursuri de bază și prim ajutor gratuite; beneficiază de un stagiu de formare profesională gratuit; pot face parte din echipa SMURD sau din garda de intervenție la stingerea incendiilor și se pot implica activ în viața socială și umanitară a comunității.

Programul național „Salvator din pasiune” a fost lansat în 2016, an în care la nivel național s-au mobilizat peste 750 de voluntari.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio