Ştiri locale

Aproape 4.000 de covăsneni vaccinați antigripal în acest sezon. Creștere ușoară a infecțiilor acute respiratorii, dar fără gripe

Numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) continuă să crească ușor în județul Covasna. În schimb, nu au fost înregistrate cazuri de gripă, iar pneumoniile și bronhopneumoniile înregistrează o scădere ușoară față de ultima raportare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.  

Potrivit medicului specialist epidemiolog dr. Ganțolea Veronica, în săptămâna 18-24 noiembrie, la nivelul județului au fost înregistrate 2.652 de infecții acute respiratorii (față de 2.637 în săptămâna precedentă) și 727 de cazuri de pneumonie sau bronhopneumonie (față de 746 în săptămâna precedentă).

Cele mai multe cazuri de IACRS s-au înregistrat la grupele de vârstă 5-14 ani (896), 15-49 de ani (825) și 2-4 ani (464), iar în cazul pneumoniilor, cele mai multe cazuri s-au înregistrat la grupele de vârstă 15-49 de ani (217), 5-14 ani (175) și 2-4 ani (114), conform datelor DSP Covasna. În ceea ce privește cazurile de gripă, în săptămâna 11-17 noiembrie au fost înregistrate 3 cazuri, pacienții având vârste cuprinse între 14 și 64 de ani.   

Conform Registrului Electronic Național de Vaccinări, 3.972 de persoane din județul Covasna s-au vaccinat antigripal de la debutul campaniei de imunizare.

Amintim că anul trecut, conform unui ordin al Ministerului Sănătății, vaccinurile antigripale și cele la risc (HPV, vaccinul pneumococic polizaharidic conjugat etc.) au fost introduse pe lista compensatorie. Astfel, Direcțiile de Sănătate Publică din țară nu mai distribuie vaccinurile antigripale în cabinetele medicilor de familie, iar persoanele care doresc să se imunizeze pot beneficia de compensare totală sau parțială, pe bază de rețetă, dacă fac parte din categoriile de risc.

Fiecare asigurat își poate procura serul antigripal din farmacie, după care revine la cabinetul medicului de familie pentru imunizare.

Femeile însărcinate, copiii cu vârste de peste 6 luni și persoanele asigurate, cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani, beneficiază de compensare 100% dacă suferă de afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane. De asemenea, angajații din sistemul de sănătate, asistență și protecție, precum și persoane cu vârste de peste 65 de ani pot beneficia în continuare de vaccin compensat 100%.

Persoanele cu vârste cuprinse între 46 și 64 de ani, care nu sunt în evidențele medicilor de familie cu boli cronice, pot beneficia de compensare 50% la achiziționarea vaccinului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio