Ştiri locale

Aproape 20 de muzee şi case memoriale din judeţul Covasna pot fi vizitate gratuit

UPDATE! Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a oferit un punct de vedere ca urmare a neincluderii sale în acest program, pe care îl redăm integral: \”Vă informăm că Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni nu a avut cunoştinţă despre organizarea unui astfel de eveniment, noi aflând despre el abia acum o săptămână, când s-a lansat, prin semnalarea reprezentanţilor presei locale. Este greşită ideea că nu am manifestat interesul de a ne înscrie. Pe această cale dorim să vă spunem că suntem deschişi faţă de evenimentele ce promovează turismul din judeţul Covasna, iar punctele noastre muzeale sunt mereu deschise turiştilor şi localnicilor interesaţi să ne viziteze.\”

______________________

Publicitate

Aproape 20 de muzee şi case memoriale din judeţul Covasna, publice şi private, vor putea fi vizitate gratuit vineri, turul acestora fiind inclus în programul evenimentului „Zilele turismului covăsnean”.

Printre ele se numără Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc, Muzeul etnografic „Haszmann Pal” din Cernat, Muzeul ceangăiesc din Zăbala, Muzeul satului din Valea Zălanului şi Muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a declarat că pe listă au fost cuprinse instituţiile muzeale care au răspuns apelului de a participa la acest eveniment, explicând astfel lipsa altor muzee precum Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Prima şcoală confesională românească şi Casa memorială a scriitorului Romulus Cioflec din localitatea Araci.

Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc, inaugurat în anul 1972, prezintă istoria urbei începând cu anul 1407, punând accent pe perioada de înflorire a breslelor olarilor, cizmarilor şi pantofarilor, tăbăcarilor, fierarilor, turtarilor, măcelarilor, pălărierilor, tâmplarilor şi croitorilor. Muzeul deţine o colecţie inedită de costume populare în miniatură. Este vorba despre o expoziţie ce reuneşte aproape 250 de păpuşi îmbrăcate în costume populare, realizate la începutul anilor \’70, în urma unui concurs lansat de o revistă pentru copii. Mascotele muzeului sunt Zsuzsi şi Andris, două păpuşi îmbrăcate în costume populare secuieşti.

La Muzeul etnografic din Cernat vizitatorii pot vedea o inedită expoziţie de sobe vechi şi sănii pictate, vechi de peste o sută de ani. Cea mai valoroasă piesă din cele opt sănii este o troică pentru două persoane ce datează din secolul al XIX-lea. În acest muzeu, amenajat într-un conac şi în livada din jur care are aproape două hectare, pot fi văzute câteva mii de obiecte datând din secolele XVII-XIX – de la porţi monumentale secuieşti, monumente funerare, mori de apă, unelte agricole, case tradiţionale din lemn până la mobilier, gramofoane, telefoane şi lăzi de zestre. Tot aici funcţionează şi Şcoala Populară care găzduieşte în fiecare an, pe timpul verii, sute de tineri dornici să cunoască şi să însuşească meserii tradiţionale pe cale de dispariţie.

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, inaugurat în anul 2013, cuprinde numeroase trofee capturate în pădurile din judeţul Covasna, dar şi în alte locuri din lume. Printe acestea, şi un crocodil de Nil, cu o lungime de peste patru metri, capturat în Africa în urmă cu patru ani. În muzeu există şi o zonă interactivă, unde vizitatorii pot atinge animalele împăiate, pot obţine informaţii pe ecrane touch screen despre speciile de animale şi pot „vâna” cu o puşcă cu laser. Vineri, începând cu ora 18, muzeul va găzdui vernisajul lucrărilor premiate în cadrul celei de a treia ediţii a concursului internaţional de fotografie „TransNatura”, la care au participat fotografi profesionişti şi amatori din 19 ţări.

Circuitul include şi Casa memorială a orientalistului maghiar Korosi Csoma Sandor (1784–1842) din Chiuruş, creatorul primului dicţionar englez-tibetan din lume.

Zilele turismului covăsnean vor continua sâmbătă şi duminică cu „Zilele Naturii”, în program fiind cuprinse diverse drumeţii prin judeţ, precum şi Festivalul apelor minerale la Târgu Secuiesc şi Festivalul ciocolatei Chocofest la Sfântu Gheorghe.

Manifestările sunt organizate de Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului cu scopul de a promova atracţiile turistice, patrimoniul arhitectural şi valorile naturale şi de a atrage cât mai mulţi turişti în această zonă.

(Agerpres)

\"htn_ro_muzee\"

Publicitate
Publicitate
banner we radio