Ştiri locale

Aproape 20 de echipe participă sâmbătă la Festivalul preparatelor la ceaun de la Covasna

Aproape 20 de echipe de bucătari amatori şi-au anunţat participarea la a IX-a ediţie a Festivalului preparatelor la ceaun, ce va avea loc sâmbătă în oraşul staţiune Covasna.

„Regula este simplă – fiecare echipă va trebui să pregătească, la alegere, un preparat la ceaun. În anii anteriori, concurenţii au gătit mâncare de fasole cu afumătură, tocană de legume, cartofi în diferite feluri, carne de vânat, găluşte cu prune, tot ce se poate închipui. Mereu au venit cu specialităţi noi, diferite, ieşite din comun. Anul acesta nu ştiu ce preparate vom avea pentru că fiecare ţine secret, vor să ne facă surprize, dar din câte ştiu din culise va fi şi tocană de ciuperci, şi carne de vânat, şi carne de pui”, a declarat Mirela Bogyo, unul dintre organizatori.

Publicitate

Vezi >>> AICI <<< Program Zilele Oraşului Covasna ediţia 2016

Vajda Lajos, directorul executiv al Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) şi preşedinte al Ordinului gastronomic „Transilvania”, a declarat că la ediţia din acest an s-au înscris aproape 20 de echipe din ţară şi străinătate, iar cei cinci membri ai juriului vor premia, printre altele, gustul şi aspectul preparatelor, modul de pregătire şi servire a acestora, originalitatea reţetelor, costumele şi buna dispoziţie a echipelor înscrise în concurs.

„Cei care vin sunt bucătari amatori, nu gătesc pentru bani, ci din suflet. Când am început să organizăm aceste festivaluri gastronomice ne-am gândit să găsim pentru fiecare oraş ceva specific. Spre exemplu, la Târgu Secuiesc am organizat Festivalul cartofului, iar toată lumea a trebuit să gătească ceva din cartofi. În oraşul staţiune Covasna, în primul sfârşit de săptămână din luna septembrie organizăm acest festival al preparatelor la ceaun, pentru că e toamnă, avem tradiţii, oamenii pregătesc zacuscă, tocăniţe etc. În staţiunea Covasna vin foarte mulţi turişti şi e o ocazie foarte bună să le prezentăm gastronomia tradiţională, să arătăm ţării şi lumii tradiţiile şi ospitalitatea oamenilor din zonă. Cu aceste festivaluri se leagă prietenii, oamenii se întâlnesc, se simt bine împreună şi avem nevoie de acest lucru. Echipele petrec o zi întreagă împreună, se laudă cu ce au preparat şi e foarte interesant că mai ales bărbaţii gătesc în aer liber, la ceaun”, a declarat Vajda Lajos.

Festivalul preparatelor la ceaun se înscrie în programul Zilelor oraşului Covasna. Următorul eveniment gastronomic organizat în judeţul Covasna va fi Festivalul ciocolatei „Chocofest”, în perioada 23-25 septembrie, urmat de Parada cârnaţilor şi Festivalul verzei, ce vor avea loc pe 1 şi 2 octombrie la Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio