Ştiri locale

Aproape 20.000 de copii din judeţul Covasna se întorc miercuri fizic la cursuri

Copiii de grădiniță și elevii care nu au de susținut examene naționale se întorc la școală pe scenarii după vacanța de Paște. Grădinițele și școlile se redeschid în data de 5 mai, iar elevii din anii terminali se vor întoarce la școală în data de 10 mai.

În funcție de incidența cazurilor de Covid-19 din fiecare localitate, școlile vor funcționa după două scenarii. În localitățile aflate în scenariul verde, cu rate de incidență de până la 1 la mie, elevii din clasele V-VII și IX-XI revin fizic în clase, iar cei care sunt în localități cu o rată peste 1 la mie revin la cursurile online.

Publicitate

O noutate este faptul că toți elevii din învățământul special, indiferent de clasă, se vor putea reîntoarce fizic la școală. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la nivel național 27.750 de elevi care au nevoie de stimulare psihomotrică, polisenzorială, de servicii de logopedie, de kinetoterapie, care nu pot fi asigurate nici online și nici acasă, vor relua cursurile începând de miercuri, 5 mai.

În județul Covasna, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, vor începe de miercuri cursurile cu prezență fizică un număr de 6.099 preșcolari, 10.784 elevi din învățământul primar, 1.584 de elevi din învățământul gimnazial (clasele V-VII), 995 elevi din învățământul liceal și profesional, precum și 231 de elevi din învățământul special (toate clasele).

De asemenea, vor începe cursurile în sistem online un număr de 1.305 elevi din ciclul gimnazial, 4.435 elevi din ciclul liceal și profesional, precum și 271 de elevi din învățământul postliceal.

2.956 de elevi covăsneni din clasele terminale rămân în vacanţă până în data de 7 mai, urmând să revină la şcolă de luni, 10 mai.

Conducerea IŞJ Covansa a transmis că 196 de unități de învățământ din judeţ vor funcționa în această săptămână conform scenariului galben, iar alte 107 unități de învățământ conform scenariului verde.

„Toate unitățile de învățământ vor respecta toate măsurile stabilite prin ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 și măsurile de siguranță epidemiologică”, a transmis conducerea IŞJ Covasna.

A-ți îmbolnăvi colegii în mod conștient este dovadă de iresponsabilitate”

Pentru a evita răspândirea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, și nu numai, înainte de a-i trimite dimineața la școală, părinții trebuie să facă un „triaj observațional”, pentru a depista eventuale semne ale bolii, iar în caz de tuse sau febră copiii trebuie să rămână acasă.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, cu ocazia lansării campaniei naționale „Vaccinare și testare pentru învățare”, că părinții care își trimit în mod conștient copiii la școală, deși aceștia au semne de boală, dau dovadă de iresponsabilitate și „se pot înscrie într-un domeniu penal”.

„Este o chestiune de responsabilitate. A-ți îmbolnăvi colegii în mod conștient este o dovadă de iresponsabilitate. La un moment dat, în faza inițială a pandemiei, se deschideau dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolii. În momentul în care părinții pun sub semnul întrebării faptul că se închide clasa datorită existenței unui caz, și își aduc copiii la școală chiar și cu riscul de a-i îmbolnăvi pe ceilalți, se pot înscrie într-un domeniu penal. Este o chestiune de responsabilitate civică, dar și legală. Sper că nu sunt multe astfel de cazuri, nu vreau să cred că un părinte, știind că în clasa respectivă există riscul de îmbolnăvire, își trimite copilul la școală”, a spus secretarul de stat.

Conform IŞJ Covasna, la Sfântu Gheorghe toate unităţile de învăţământ vor funcţiona în scenariul 2 care presupune participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, din clasele a VIIl-a și a XIl-a, a Xlll-a şi a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Elevii celorlalte clase vor participa zilnic la ore în sistem online.

În prezent, doar 3 localităţi din judeţ se mai află în scenariul roşu, respectiv Vârghiş (rata de incidenţă de 6,30 cazuri la mie), Ghidfalău (4.48 la mie) şi Arcuş (4,09 cazuri la mie)

Loicalităţile Malnaş, Catalina, Estelnic, Sânzieni, Hăghig, Valea Crişului, Bodoc, Chichiş, Belin, Lemnia şi Întorsura Buzăului au toate rate de incidenţă de sub 1 caz la mia de locuitori, în vreme ce în localităţile Barcani, Băţani, Brateş, Breţcu, Dalnic, Dobârlău şi Ghelinţa nu s-au înregistrat deloc cazuri în ultimele 14 zile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio