Ştiri

Aproape 2 milioane de lei pentru finanțări nerambursabile de la Consiliul Judeţean Covasna

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna aşteaptă beneficiarii până la 7 aprilie 2016, ora 11, să depună cererile de finanţare pentru anul în curs: la fel ca şi anul trecut şi anul acesta judeţul a alocat 1.925.000 lei pentru finanţarea unor proiecte culturale, programe educaţionale, ştiinţifice, de recreere, de tineret şi sportive.

Pot solicita sprijin financiar unităţile de cult, organizaţiile sportive, cele ale societăţii civile şi organizaţiile de tineret. Legat de experienţele din trecut, precum şi de scopul cererii de propunere de proiecte, preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a spus: „Această competiţie de proiecte ne va demonstra cât de complexă este activitatea societăţii civile şi a organizaţiilor religioase din judeţul Covasna. Pare o poveste veche faptul că, la iniţiativa Asociaţiei Tinerilor din Judeţul Covasna, în 2008 am creat un fond special pentru tineri.”

Odată cu oportunităţile de finanţare a crescut şi interesul faţă de acestea. „Pe lângă organizaţiile de tineret, există şi alte entităţi care sunt în căutarea oportunităţilor de finanţare. Numărul cererilor depuse, respectiv cel al proiectelor declarate eligibile este în continuă creştere: de la un număr iniţial de 180 de finanţări, s-a ajuns în 2015 la un număr de aproape trei ori mai mare, mai concret la 532 de finanţări. De asemenea, şi suma alocată finanţărilor nerambursabile este în continuă creştere, în 2008 am pornit cu suma de un milion şi jumătate, în prezent această sumă a crescut la 2 milioane lei. După estimările mele, anul acesta vom putea acorda finanţare pentru un număr de 500-550 de propuneri de proiecte. CJ intenţionează să majoreze sumele alocate ca sprijin financiar şi în 2017, însă multe lucruri vor depinde de bugetul judeţului: fără îndoială, vom face paşi în această direcţie chiar dacă nu vom obţine sprijin financiar consistent de la Bucureşti, dar ar fi mult mai uşor dacă am dispune de la bun început de un buget mai mare. În comparație cu anul trecut, am reuşit să majorăm fondul destinat finanţărilor nerambursările cu suma de 70 mii lei”, spune Tamás Sándor.

Preşedintele CJ Covasna acordă în continuare o importanţă deosebită identificării sectoarelor finanţate inadecvat: „Suntem conștienți că în multe domenii autorităţile judeţene nu pot să-şi îndeplinească de deplin toate sarcinile. Cadrul legal pur şi simplu nu asigură un număr suficient de personal, respectiv resurse financiare corespunzătoare pentru soluţionarea normală a problemelor privind îngrijirea persoanelor vârstnice sau asistenţa medicală. Ca urmare a unei decizii luate la Bucureşti, ONG-urile au pierdut chiar şi şansele unei finanțării centrale. În mod evident, mai rămân deficienţe în aceste domenii remedierea cărora este posibilă doar cu ajutorul iniţiativelor provenite din sfera societăţii civile. Prin urmare, anul acesta am asigurat un cadru financiar mai consistent pentru organizaţiile administrate de unităţile de cult şi asociaţii care desfăşoară activităţi în domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu sau îngrijesc copii orfani, copii aflaţi în situaţii dificile sau cu dizabilităţi.”

Oportunităţile de finanţare disponibile sunt apreciate în mod pozitiv de către solicitanţii înşişi. Vicepreşedintele Asociaţiei Culturale „Mikes Kelemen”, Gombos Zoltán, a arătat că sprijinul autorităţilor locale reprezintă o chestiune esenţială, deoarece de acest sprijin ar putea depinde succesul unor evenimente care antrenează un public de ordinul mai multor sute de persoane. „Trebuie să spun că, din sume relativ mici, am reuşit să organizăm mici evenimente care au vizat numeroase persoane. Oportunităţile noastre sunt deseori limitate, în aceste situaţii parteneriatul autorităţilor locale capătă un rol proeminent: în judeţul Covasna cultura este susţinută permanent, iar această tendinţă care din fericire este una ascendentă nu ne ajută doar pe noi, ci şi alte organizaţii.”

Organizația Tineri pentru Covasna va organiza anul acesta o întâlnire pentru trupele de teatru de amatori. Reprezentantul organizaţiei, Dimény Hunor, a spus că la evenimentul din 2015 au participat aproximativ 80 de actori şi 60 de spectatori, eveniment ce va fi organizat din nou în luna iunie. Cererea de finanţare depusă de organizaţie poate câştiga finanţare din fondul destinat tinerilor.

Sumele stabilite de CJ Covasna pentru fiecare domeniu în parte sunt următoarele: 600.000 lei pentru sport, 125.000 lei pentru tineret, 700.000 lei pentru cultură şi recreere, 500.000 lei pentru susţinerea unităţilor de cult. Informaţii suplimentare legate de concursul de proiecte pot fi obţinute accesând pagina de internet a Consiliului Judeţean Covasna: www.cjcv.ro.

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Publicitate
banner we radio