Ştiri locale

Aproape 2.000 de copii sunt așteptați la evenimentul intercultural „Romaro” de la Sfântu Gheorghe

 

Odată cu proclamarea „Declarației drepturilor copilului” în anul 1959 și a „Convenției privitoare la drepturile copilului” în 1989, adoptate de ONU, data de 20 noiembrie marchează Ziua drepturilor copilului. În acest sens, în cadrul proiectul „Școală după școală” / „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, Fundația Creștină Diakónia organizează vineri, 24 noiembrie, o întâlnire între copiii de diferite etnii din județul Covasna, pentru a le da ocazia de a stabili noi relaţii de prietenie.

Circa 2000 de persoane, printre care 1.800 copii și 200 adulți aparținând diferitelor grupuri etnice vor vizita municipiul Sfântu Gheorghe în cadrul zilei de studiu. Evenimentul, care va avea loc la Arena Sepsi de la ieșirea din oraș, începând cu ora 10:00, va aduce laolaltă reprezentanţi ai comunităţilor etnice din România, care vor susține trei momente artistice, prin intermediul cărora îşi vor prezenta costumele, muzica şi dansurile tradiţionale.

„Este un fapt ştiut că cele mai multe tensiuni interetnice au drept sursă necunoaşterea suficientă din punct de vedere cultural. În județul Covasna trăiesc laolaltă mai multe grupuri etnice (români, maghiari, romi). Pentru a evita conflicte deschise sau ascunse (reale, virtuale, imaginare) între diferite etnii credem că în cadrul programului Școală după școală implementat în județul Covasna trebuie să punem accent pe linia de educaţie prealabilă pentru interculturalitate”, se arată într-un comunicat de presă al Fundației Creștine Diakónia.

Potrivit organizatorilor, în anul școlar 2017-2018 vor fi organizate trei conferinţe având ca teme protecţia minorităţilor, situaţia romilor în județul Covasna și în România, dialogul interconfesional şi convieţuirea interculturală.

„Obiectivul general al programului constă în pregătirea copiilor pentru a percepe, accepta, respecta şi a experimenta alteritatea. Credem că perspectiva interculturală de concepere a educaţiei poate să conducă la atenuarea conflictelor şi la eradicarea violenţei în şcoală și în societate. Scopul nostru este încurajarea adoptării unor strategii inovatoare, cooperarea cu ansamblul de parteneri ai comunităţii şi transformarea instituţiilor educative în centre de promovare a interculturalităţii la nivel comunitar. Pentru a îndeplini acest scop, abordările principale vor consta în sprijinul dezvoltării continue şi susţinerea unui sprijin educaţional suplimentar prin programul Școală dupa școală”, se mai arată în comunicat.

În organizarea evenimentului ce va avea loc vineri, 24 noiembrie, sunt implicate Consiliile locale Sfântu Gheorghe, Reci, Zagon, Covasna, Cernat, Arcuș, Zăbala, Micfalău, Baraolt și Brateș, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Fundația „Lumea e mai bună cu tine” din Ungaria, școli și grădinițe din  județ, dar și ansambluri folclorice.

Programul complet al evenimentului:

09:30–10:00 Înregistrarea

10:00–10:10 Cuvânt de bun venit! – Makkai Péter, directorul Fundației Creștine Diakónia, Sfântu Gheorghe

10:10–10:30  Momente artistice (dansuri tradiţionale ale românilor, maghiarilor și romilor)

10:30–10:40 Gânduri bune din partea reprezentantei Consiliului Local Sfântu Gheorghe

10: 40–11:00 Concert pentru copii – Bagdi Bella și orchestra (Ungaria)

11:00 Mulțumim că ați participat la eveniment – Torma Vera, coordonatoarea programului „Școală după școală”

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio