Ştiri locale

680 de flacoane cu dezinfectanți pentru mâini, peste 45.500 de măști și reguli stricte pentru ziua alegerilor. Aproape 182.000 de covăsneni așteptați duminică la vot

Pregătirile pentru alegerile locale din 27 septembrie au intrat pe ultima sută de metri, fiind luate măsuri stricte, astfel încât procesul de vot să se deruleze în condiţii de deplină siguranţă sanitară. Școlile şi grădiniţele vor fi închise în zilele de vineri, luni și marți, astfel încât sălile de clasă să poată fi dezinfectate corespunzător, iar elevii vor ține cursuri exclusiv online.

Aproape 182.000 de covăsneni înscriși în Registrul electoral sunt așteptați duminică să își exprime votul, iar dintre aceștia, circa o treime vor vota la Sfântu Gheorghe.

În sălile de vot vor avea acces cel mult cinci alegători în același timp, care se vor trebui să se dezinfecteze pe mâini și să poarte mască de protecție. În plus, se recomandă ca fiecare persoană să semneze lista de prezență cu pixul personal.

„Vor fi afişate în locuri vizibile regulile de protecţie individuală, de distanţare fizică, de igienă şi de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot; vor fi amplasate flacoane cu dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, marcate corespunzător, precum şi recipiente cu saci menajeri care vor fi schimbaţi periodic, și în care se vor arunca măştile şi mănuşile folosite. Sediile secţiilor de votare vor fi dezinfectate iar grupurile sanitare vor fi dotate cu materiale destinate igienei personale, precum săpun, prosoape de hârtie şi uscătoare de mâini. La intrarea în localul de vot va fi organizat un spaţiu dedicat pentru dezinfecţia mâinilor alegătorilor, dotat cu flacoane cu dezinfectant pe bază de alcool şi şerveţele de hârtie”, ne-a explicat prefectul județului Covasna, Iulian Todor.

Vezi AICI delimitarea secţiilor de votare din Sfântu Gheorghe pentru alegerile de duminică, 27 septembrie

Pentru scrutinul de duminică, în secţiile de votare din judeţ vor ajunge 680 de flacoane cu substanțe dezinfectante pentru mâini, dar și dezinfectanți pentru suprafeţe, iar pentru desfășurarea în condiții legale a întregului proces, la dispoziția Prefecturii au fost puse 45.560 de măști de protecție, fiind asigurată cantitatea necesară pentru alegători, astfel încât procesul electoral să se desfăşoare în siguranţă în contextul pandemiei COVID-19.

„Cu sprijinul Instituției Prefectului județul Covasna, un număr de 680 de flacoane cu dezinfectant pentru mâini (la care se va adăuga dezinfectantul pentru suprafețe) asigurat de către Ministerul Sănătății, care va fi livrat inițial către birourile electorale de circumscripție iar, ulterior, de către acestea, înspre birourile secțiilor de votare, cu sprijinul primarilor, în zilele de vineri și sâmbătă, 25 și 26.09.2020”, a mai precizat prefectul.

Dezinfecția de după procesul de votare, în sarcina primăriilor

Acesta a explicat că operațiunea de dezinfecție de după încheierea procesului electoral nu va cădea în sarcina instituțiilor sau a școlilor în care au fost amenajate secții de vot, iar suportul necesar – dezinfectanți pentru suprafețe și mâini – va fi asigurat din bugetul propriu al fiecărei localități în parte.  

„Operațiunea de dezinfecție ulterioară votului nu cade nicidecum în sarcina instituției sau a școlii unde s-a derulat procesul de vot (…) Suportul necesar dezinfectării sediilor secţiilor de votare provine din bugetul propriu al unităților administrativ-teritoriale, respectiv al municipiilor, oraşelor și comunelor (…) Ministerul Sănătății asigură materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare și coordonează prin direcțiile de sănătate publică, cu sprijinul instituțiilor prefectului și al primarilor, acțiunile de dezinfecție a sediilor secțiilor de votare înaintea începerii activității birourilor electorale și după finalizarea acesteia”, ne-a transmis Iulian Todor.

Votul în cazul persoanelor care se prezintă cu simptome de boli infecțioase

În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente, precum tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie, sau este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC, personalul secţiei de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot, explică prefectul județului.

Potrivit acestuia, alegătorul va purta mască, astfel încât să îi acopere nasul şi gura, şi va fi ţinut la distanţă față de celelalte persoane. Cabina de vot folosită va fi dezinfectată și rezervată până la sfârşitul zilei doar alegătorilor febrili sau care au simptome respiratorii.

„Se va identifica rapid numărul secţiei la care alegătorul este arondat şi va fi anunţat preşedintele biroului electoral al secţiei de votare de existenţa unui alegător care necesită acces prioritizat. În localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puţin timp în interior. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile la intrarea în sediu, va fi condus de către un membru al personalului tehnic al biroului electoral până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafeţele sau cu alte persoane; iar după îndeplinirea formalităţilor prevăzute de lege, alegătorul va vota în cabina cea mai apropiată de intrarea în localul de vot (…) Cabina va fi dezinfectată prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool şi prin ştergere cu o lavetă curată care va fi aruncată după folosire; acolo unde este posibil, după primul alegător febril şi/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârşitul zilei de votare doar alegătorilor febrili sau cu simptome respiratorii”, a explicat prefectul Iulian Todor.

Totodată, alegătorilor care au simptome vizibile de boală li se va recomanda purtarea măştii de protecţie până la domiciliu, evitarea transportului în comun și contactarea medicului de familie, iar în cazurile mai severe, membrii secțiilor de votare vor apela serviciul 112, după care vor izola alegătorul într-o sală separată, sub supraveghere, pentru a se evita contactul cu alte persoane până la sosirea personalului medical.

Urna mobilă pentru pacienții internați și cei bolnavi de COVID-19

Măsuri speciale se vor lua și în ceea ce privește votul cu urna mobilă, în sensul în care echipa care o transportă se va deplasa mai întâi la adresele alegătorilor care nu se pot prezenta la vot  din alte cauze decât COVID-19, dar și la spitalele non-COVID, unităţile medico-sociale, azilurile de bătrâni, penitenciare şi centrele de reţinere şi arestare preventivă.

„Echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot pentru categoriile de alegători non-COVID (…) Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente vor purta obligatoriu mască. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT“, îşi va înlătura pentru scurt timp masca pentru a fi identificat, (…) și va semna în lista electorală utilizând, dacă este posibil, pixul personal (…) În cazul persoanelor internate, votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice: echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective. Toate materialele de protecţie utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat”, a mai spus Iulian Todor.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total al alegători cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul Covasna, înscrişi în Registrul electoral la data de 17 septembrie 2020, este de 181.933 persoane, dintre care 52.786 vor vota în Sfântu Gheorghe.

În judeţul Covasna vor fi amenajate 214 secţii de votare, dintre care 50 la Sfântu Gheorghe și 14 în municipiul Târgu Secuiesc.

Miercuri, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Covasna a transmis că activitatea didactică în toate unităţile de învăţământ în care vor fi amenajate secţii de votare pentru alegerile locale va fi suspendată în perioada 25-29 septembrie, cursurile urmând să se desfășoare exclusiv în sistem online.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio