Ştiri locale

Aproape 1.100 de voluntari, implicaţi într-o acţiune de ecologizare a râului Olt

Aproximativ 1.100 de voluntari, majoritatea elevi din județele Covasna și Harghita, au luat parte vineri la acțiunea de ecologizare a malurilor râului Olt, organizată de Fundația Comunitară Covasna în cadrul programului național „Cu apele curate – fără plastic”. La finalul acțiunii au fost colectați 925 de saci plici cu deșeuri (aproape 100 de metri cubi), 50 dintre aceștia fiind colectați la Sfântu Gheorghe, de pe malurile Oltului, iar organizatorii au beneficiat și de sprijinul unei bărci cu ajutorul căreia au putut fi adunate deșeurile din apă. Numărul mare de voluntari care au răspuns pozitiv apelului a fost o surpriză pentru organizatori.

„Am lansat un apel către autoritățile locale la care au răspuns pozitiv 14 localități – 10 din județul Harghita și 4 din județul Covasna. În județul Covasna s-au implicat localitățile Coșeni, Sfântu Gheorghe, Bixad, Valea Crișului și un reprezentant al Agenției Naționale a Zonelor Montane Covasna. Nu ne-am așteptat la o participare atât de mare – în total 1.100 de voluntari, din care 400 de adulți și 700 de elevi, și s-au strâns 925 de saci, adică 98 mc de deșeuri din aceste 14 localități. La Sfântu Gheorghe au participat 70 de voluntari, din care 60 elevi de la Liceul de Arte Plugor Sándor, au fost 3 puncte de întâlnire iar grupurile au fost împărțite în 3. S-au strâns în total 50 de saci de deșeuri, între care se calculează și curățirea suprafeței Oltului pe care în anii precedenți nu am făcut-o, pentru că până acum am curățat numai pe mal, dar acum am avut o barcă și am strâns foarte multe deșeuri și de acolo. Dacă facem o comparație și spunem că în urmă cu 3 ani am strâns 300 de saci, 50 de saci adunați acum este o reducere considerabilă și ne bucurăm foarte mult de acest lucru. Înseamnă că a avut un impact pozitiv asupra locuitorilor orașului”, a declarat directoarea Fundației Comunitare Covasna, Berecki Kinga în cadrul unei conferințe de presă.

Prezent la conferință, viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba a vorbit despre importanța  implicării comunității în acțiunile de ecologizare.

„Sperăm că peste câțiva ani asociațiile o să aibă alte îndeletniciri fiindcă această problemă a deșeurilor se va rezolva (…) Le mulțumim asociațiilor civile pentru că fac foarte multe lucruri pe care autoritatea publică locală nu le poate face, nu poate să adune 1.100 de oameni (…) Ne ajută cu un alt tip de implicare decât o fac angajații noștri pentru salariu. Sunt mult mai sufletiști, pun mult mai multă energie în aceste acțiuni și ajută societatea foarte mult”, a spus viceprimarul.

În ceea ce privește cantitatea redusă de deșeuri colectată vineri la Sfântu Gheorghe, comparativ cu acțiunile din ultimii ani, directorul TEGA, Máthe László a explicat că acest lucru se datorează și faptului că lunar angajații firmei de salubritate verifică zonele cunoscute pentru depozitele ilegale de deșeuri.

Trebuie menționat și faptul că în ultimii ani astfel de acțiuni au fost organizate cu regularitate, inclusiv la inițiativa comunității. În plus, în cadrul proiectului „Cu apele curate”, pe lângă bariera plutitoare montată la confluența râului Olt cu pârâul Debren la Sfântu Gheorghe, în locurile din apropierea râului Olt unde se depozitau ilegal deșeuri în județul Covasna au fost montate 8 camere de supraveghere, dintre care 4 la Sfântu Gheorghe, cu scopul de a descuraja acest fenomen, iar autoritățile locale spun că rezultatele sunt vizibile.

(Ioana Ardeleanu)    

Publicitate
banner we radio