Ştiri locale

APM Covasna a fost dotată recent cu autolaborator pentru monitorizarea calității aerului

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a primit în dotare un sistem integrat mobil de monitorizare a calității aerului înconjurător (autolaborator), achiziționat cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Laboratorul mobil poate fi transportat în zonele care nu se află în aria de acoperire a stațiilor automate de monitorizare a calității aerului, inclusiv în cazul petițiilor, sesizărilor sau reclamațiilor venite din partea cetățenilor.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a precizat că în prezent laboratorul mobil se află  la stația pe fond regional situată în strada Lunca Oltului, care necesită anumite reparații, însă următoarea „misiune” pe care noul echipament o va avea va fi aceea de a monitoriza calitatea aerului din zona Fabricii de Cherestea din satul Zăbrătău, comuna Sita Buzăului, în urma unor reclamații făcute de localnici.  

„Anul trecut am primit de la Ministerul Mediului un autolaborator pe care putem să îl deplasăm, la cerere, în orice zonă. Ni l-a dat în comodat, deocamdată funcționează în Luna Oltului, având în vedere că o parte dintre analizoarele vechii stații nu au fost reparate de către dealerul autorizat în a efectua reparații la aceste stații. Avem o reclamație la Sita Buzăului, la Fabrica de Cherestea, și intenționăm să îl ducem acolo pentru o lună de zile, având în vedere că acolo sunt 1-2 coșuri de fum care sunt reclamate de cetățenii din zonă. Îi deranjează, cu toate că acea fabrică funcționează de 100 de ani, poate și mai bine. Acum (Fabrica -n.r.) montează un cazan nou, și când va fi dat în funcțiune vom duce acolo autolaboratorul. Pentru el trebuie o sursă de curent, deoarece consumă enorm de mult combustibil, iar un plin de 50 sau 60 de litri ține 22 de ore, are un generator și consumă motorină multă. Mergem, facem măsurătorile și spunem dacă este sau nu viciată calitatea aerului în zonă”, a explicat șeful APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Și alte agenții pentru protecția mediului din țară dispun de astfel de laboratoare mobile. Până în prezent, au fost achiziționate 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calității aerului, acestea fiind livrate Agențiilor pentru Protecția Mediului Argeș, Bihor, Caraș-Severin, Covasna, Constanța, Cluj, Călărași, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava,  Teleorman, Timiș și Tulcea.  

„Deși au fost livrate către 21 de APM-uri, ele vor deservi întreaga țară, deoarece fiecare autolaborator va desfășura activitate pentru două județe. Din totalul de 21 autolaboratoare, 2 au fost achiziționate și livrate în etapa I-a a proiectului (decembrie 2023), iar 19 autolaboratoare au fost livrate în etapa a II-a a proiectului, respectiv în perioada ianuarie – iunie 2024. Valoarea totală a contractului a fost de 30.605.253,00 lei cu TVA, respectiv valoarea contractului pentru etapa II-a a proiectului este de 27.899.193,00 lei cu TVA, urmând ca sumele să fie rambursare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Conform aceleiași surse, Ministerul Mediului asigură și mentenanța echipamentelor, respectiv înlocuirea consumabilelor și asigurarea serviciilor privind operațiunile de întreținere a autolaboratoarelor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio