Apel la bun-simț după ce gunoaiele au năpădit o zonă din Valea Crișului frecventată de pescari
Un locuitor din Valea Crișului a făcut zilele trecute un apel prin care îi invită pe pasionații de pescuit să participe la o acțiune de ecologizare a zonei din jurul lacului amenajat în craterul fostei mine de lignit de suprafață, cunoscut popular și ca „Balta Valea Crișului” sau „micul Balaton”. Potrivit acestuia, pe lângă gunoaiele rămase în urma unora dintre pescari, și salcâmii din jurul lacului au avut de suferit, fiind tăiați pentru foc.
„Locuiesc și lucrez în acest loc magnific, în Valea Crișului. De ani de zile admir aici natura și animalele, păsările migratoare, liniștea, oamenii prea rar au trecut pe aici, era curat, un fel de paradis la capătul curții… Anul acesta, însă, s-a dat drumul la pescuit… și iată că a apărut omul. Pozele lăsate aici arată urmele rămase. Pe lângă gunoiul lăsat, au suferit și pomii, pentru că seara, fiind frig, pescarul trebuia să se încălzească… și pur și simplu s-au tăiat salcâmii din jurul lacului. Îi invit pe domnii din grupul Balta Valea Crișului să curățăm urmele rămase, pentru ca și anul viitor să vă bucurați de frumusețea acestui loc. Eu locuiesc aici, când ajungeți doar dați un semn și vin vă ajut (…) Dacă ajungeți doar la anu’ din nou la pescuit, să știți că o să strâng eu cu prietenii…și vă aștept la anul cu locul curat”, a scris bărbatul într-o postare pe pagina de Facebook „Balta Valea Crișului”.
Mina de lignit de la Valea Crişului a fost închisă după 1989, fiind considerată nerentabilă, deoarece cărbunele avea o calitate inferioară, astfel că în urmă a rămas o groapă uriașă. În 2003, Ministerul Industriilor de la vremea respectivă a luat decizia de a derula un proiect de ecologizare, cu sprijinul Băncii Mondiale, fiind direcționate şi fonduri guvernamentale pentru amenajarea lacului de agrement și introducerea acestuia în circuitul turistic. Viziunea autorităților locale a fost să transforme zona într-un „Paradis acvatic”, cu spații verzi, de agrement și unități de cazare, dar și o bază sportivă internațională.
(Ioana Ardeleanu)