
Apel disperat al Centrului de Transfuzii Covasna: „Avem nevoie de sânge! Îi rugăm pe oameni să vină să doneze”
Numărul donatorilor de sânge din județul Covasna rămâne scăzut, spune directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin, care face un nou apel prin care îi roagă pe donatori, indiferent de grupa sanguină pe care o au, să se prezinte în continuare să doneze.
Miercuri, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe s-a prezentat un singur donator, în condițiile în care nevoia spitalelor este constantă, iar rezerva de sânge şi produse din sânge trebuie în permanenţă refăcută.
„Facem apel la lume să vină la donare, pentru că este jale mare! Miercuri am avut un singur donator. Nu contează grupa sanguină pe care o au, important este să vină! Luna trecută donatorii au fost în număr normal pentru perioada verii. Sigur, numărul este în scădere pentru că pleacă oamenii în concediu, dar acum poate s-au mai întors acasă, deci pot începe să vină să doneze”, ne-a spus dr. Andy Rosin.
Sub sloganul „Tu eşti unic, dar sângele tău nu! De aceea poate salva vieţi”, reprezentanţii Centrului au lansat un apel similar şi pe Facebook.
Pot dona toţi cei care nu au călătorit în ultima lună în afara țării şi care nu au luat contact cu persoane suspecte sau diagnosticate cu COVID-19, aflate în izolare sau carantină, condiţia fiind ca donatorii să aibă vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.
De asemenea, înainte cu 48 de ore de a dona sânge consumul de alcool este interzis, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.
Aşteptăm şi donatori de plasmă!
În ceea ce priveşte pacienţii care s-au vindecat de coronavirus şi care doresc să doneze plasmă convalescentă cu anticorpi pentru tratarea altor persoane infectate, directorul Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe spune că nu toţi îndeplinesc condițiile necesare pentru a dona, însă donatorii sunt aşteptaţi pentru a le fi prelevate probe.
„La plasmă, problema este că noi nu prea avem bolnavi de COVID-19 din județul Covasna, vin mai mulți din Brașov pentru că suntem Spital-suport. Dar lumea poate să vină și pentru plasmă, nu o să le luăm de la început din citafereză pentru că procedura este foarte laborioasă, durează 45-50 de minute și oamenii se sperie când aud de așa ceva. O să recoltăm la început în stilul clasic, prin plasmafereză, deci din procedura lungă. Se iau 3 doze terapeutice, în timp ce cu procedura clasică se ia o singură doză. Apoi, dacă vedem că se califică şi au venele suficient de groase, pentru că trebuie să aibă vene foarte groase pentru procedura computerizată, vorbim cu ei și îi rugăm să revină. Dar întâi să vedem că vin la donare”, ne-a explicat dr. Andy Rosin.
Acesta atrage atenţia că pot dona plasmă doar pacienţii vindecaţi de COVID-19 care îndeplinesc toate criteriile standard necesare pentru donarea de sânge în condiții normale. De la începutul pandemiei doar două persoane au donat plasmă, însă tratamentul nu a fost utilizat pe pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.
Luna trecută, la Centrul de Transfuzii Sanguine Covasna s-au prezentat, în medie, 10 donatori de sânge pe zi.
(Ioana Ardeleanu)