Ştiri

Apel al Poliției Române. Ce trebuie să facă proprietarii de câini de rasă

Apel pentru deținătorii de câini periculoși ori agresivi: polițiștii vor relua controalele în întreagă țară pentru identificarea tuturor patrupezilor deținuți în locuințe – fie ele case sau apartamente.

Și asta pentru că deținerea unor astfel de animale este strict reglementată de lege, iar proprietarii au obligații foarte clar descrise în lege.

Publicitate

Cei care nu sunt in regulă, riscă nu doar amenzi, ci și dosare penale.

Ordonanța de urgență care reglementează regimul deținerii unor astfel de câini, considerați fie periculoși, fie agresivi, este foarte bine reglementată.

Tocmai de aceea, Poliția Română a lansat un apel la proprietarii acestor animale să se documenteze foarte bine în privința legislației în vigoare. Pe site-ul Asociației Chinologice sau al poliției sunt informații despre rasele de câini vizate, precum și clasificarea lor.

Poliția Română spune că cei care au astfel de câini sunt obligați să-i înregistreze la poliție, după ce, în prealabil, au obținut documente de la Asociația Chinologică, care stabilesc rasa și categoria din care fac parte animalele.

De asemenea, proprietarii sunt obligați să castreze animalele, în special câinii de atac, dar și să cumpere asigurări de răspundere civilă, pentru că există situații de risc și trebuie ca eventualele pagube să fie acoperite.

În 2018, în urma controalelor, au fost identificați 32.000 de câini neînregistrați oficial, astfel că proprietarii au fost amendați ori s-au ales cu dosare penale.

Publicitate
banner we radio