Ştiri locale

Anul agricol în Covasna, mai slab decât cel precedent după ce culturile au fost afectate de secetă

Culturile agricole din judeţ au fost afectate de seceta prelungită din primăvară, iar producţia din acest an va fi mai slabă decât cea din 2017, estimează reprezentanţii conducerii Direcţiei Agricole Covasna.

„Nu ne lăudăm, fiindcă am avut o lună de zile secetoasă, din 2 aprilie nu a mai plouat până pe 9 mai şi asta a dat toate culturile în spate, indiferent că erau culturi de toamnă sau culturi de primăvară. Dar ploile astea din ultimele două-trei săptămâni cât de cât au ajutat culturile. Nu o să avem producţie record, asta e sigur, dar eu sper că totuşi o să putem să ne menţinem la un nivel, hai să zicem, bunicel. Aşa e în agricultură, sunt ani buni şi mai puţin buni. Deci, nu vom putea vorbi anul ăsta de producţii record, asta e clar”, a declarat şeful Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Publicitate

Potrivit acestuia, cele mai afectate au fost culturile de primăvară, în special sfecla, lucerna şi soia.

„Acestea au întârziere cam de o lună de zile la răsărire. Din păcate, după ce au fost semănate nu a mai plouat şi abia acum au început să răsară, dar asta înseamnă, deja, o răsărire neuniformă şi o perioadă de vegetaţie prelungită care o să coste fermierii la nivel de producţie”, a mai spus acesta.

Konczei Csaba a precizat că structura culturilor nu este mult diferită faţă de anul trecut, cea de cartofi fiind cea mai extinsă.

„Suntem în curs de centralizare a datelor de la fermieri şi de la primării, deci încă exact nu ştim care este structura culturilor, vom şti peste aproximativ două săptămâni când vom avea dată concrete, dar, după estimări, se menţin cam la acelaşi nivel de suprafaţă, cu mici modificări. Cartofi au fost însămânţaţi pe aproximativ 11-12.000 de hectare, este cultura predominantă în judeţul nostru. S-a menţinut suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă, la rapiţa puţin crescut faţă de anul trecut. (…) Eu zic că o să avem o creştere la porumb datorită exact acelei perioade secetoase. (…) Mulţi au aşteptat şi nu au reuşit să semene în aprilie, asta înseamnă că acum vor pune porumb, pentru că e cultura care se însămânţează cel mai târziu”, a mai spus Konczei Csaba.

El a mai afirmat că va scădea suprafaţa însămânţată cu soia deoarece mulţi fermieri au preferat să cultive mazăre, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi la floarea soarelui, suprafaţa însămânţată în acest an fiind una foarte mică.

„Suprafaţa va scădea la soia, am văzut că în loc de soia mai mulţi au pus mazăre. (…) Floarea-soarelui vom avea mai puţină, anul trecut au fost 380 de hectare, dar acum avem foarte puţină, ceea ce înseamnă că anul trecut nu a dat randament destul”, a concluzionat Konczei Csaba.

Anul trecut s-au obţinut producţii extrem de bune în judeţul Covasna la majoritatea culturilor, peste media multianuală, datorită precipitaţiilor căzute în primăvară cu o ciclicitate aproape optimă.

(Agerpres)

 

Publicitate
Publicitate