Sport

Antrenorul Valentin Suciu este caz unic în Europa. A preluat echipa în Liga a 4-a, în 2013, iar acum este în Liga 1

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe continuă să surprindă la primul sezon în istorie în Liga I. Echipa a avut un salt incredibil, ajungând din Liga a 4-a în Liga 1, în doar 3 ani, scrie prosport.ro. În fotbalul mare, o astfel de performanţă a reuşit doar RB Leipzig, nemţii beneficiind însă de o puternică infuzie financiară pentru a promova din Liga a 4-a, în Bundesliga, în doar 4 ani. În Italia, Napoli a trecut succesiv din Serie C în Serie A, iar Verona a făcut-o la fel, cu Andrea Mandorlini antrenor.

Un tehnician care să fi rămas pe bancă din liga a 4-a în Liga 1 este un caz unic în fotbalul mare. A reuşit Valentin Suciu, în România, la Sepsi. Avea 32 de ani când a luat loc prima dată pe banca lui Sepsi. După o carieră de jucător care a însemnat printre altele Petrolul Ploieşti şi U Cluj, Suciu a decis să devină antrenor. Echipa juca în liga a 4-a. Nici prin cap nu-i trecea însă că va ajunge cu aceeaşi formaţie în Liga I.

Publicitate

„Echipa a fost înfiinţată în Liga a V-a. Eu am ajuns după doi ani, în Liga a IV-a. Am început ca jucător – antrenor, dar mi-am dat seama că nu pot aşa şi am decis să renunţ la cariera de jucător şi să mă concentrez pe antrenorat. Este un motiv de mândrie pentru mine că am ajuns cu echipa, de la Liga a IV-a până aici. Sunt roadele muncii noastre, cu toate că nu ne-am gândit niciodată că vom ajunge în Liga I. Era doar un vis pentru noi, dar mă bucură faptul că am ajuns aici”, povesteşte Valentin Suciu.

Obiectiv impus: salvarea de la retrogradare. Obiectiv realizat: promovarea

Este un new-entry pe prima scenă a fotbalului românesc şi este convins că are o şansă la care unii doar visează. Pentru el, visul de a deveni antrenor în Liga I nu exista nici măcar în prima jumătate a sezonului trecut. „Nici când am promovat în Liga a II-a nu ne gândeam la promovare. Aveam obiectiv evitarea retrogradării”, îşi aminteşte, uşor amuzat, Valentin Suciu.

„Muncă, seriozitate şi omenie”

Povestea sa pare desprinsă dintr-un film sau o carte despre cum să reuşeşti pe plan profesional. Imposibilul a devenit posibil pentru el. „Nu există niciun secret. Este vorba de muncă foarte multă, seriozitate, disciplină şi omenie. Trebuie să înţelegi jucătorul şi el trebuie să înţeleagă când e nevoie să tragă de el”, spune Valentin Suciu. „Visele devin realitate”, nu este un simplu motto pentru el. „Îmi trăiesc unul dintre visuri. Alt vis ar fi să antrenez o echipă tare şi să câştig o cupă. Mai trebuie să acumulez experienţă pentru asta”.

„Am emoţii înainte de oricare meci”

Debutul lui Sepsi OSK în Liga I cu Astra Giurgiu a însemnat şi trecerea carierei sale de antrenor la un alt nivel. Recunoaşte că a avut emoţii, dar nu mai mari decât de obicei. „Am emoţii înainte de oricare meci, nu e ceva diferit. E adevărat că este altă atmosferă, mai mult profesionalism… M-a surprins faptul că jucătorii n-au avut curaj. Eram capabili de mai mult, dar n-am avut curaj. Am avut trac şi n-am putut demonstrăm de ce suntem în stare”, povesteşte Valentin Suciu.

Visul său merge mai departe şi se leagă de actualul sezon. Vrea ca şi la anul să fie tot în Liga 1 cu Sepsi. „Cred într-o clasare cât mai bună, sper ca băieţii să fie sănătoşi”, îşi încheie povestea Suciu, cel mai nou nume din antrenoratul Ligii 1. O poveste pe care vrea s-o ducă mai departe.

Publicitate
banner we radio