Ştiri locale

VIDEO. Antal Árpád: \”Cred că ne apropiem de momentul în care trebuie să participăm la Ziua Naţională a României\”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că liderii comunităţii maghiare vor participa anul viitor la manifestările oficiale dedicate Zilei Naţionale a României şi vor spune care este punctul lor de vedere despre semnificaţia evenimentului de la 1 Decembrie 1918 pentru membrii acesteia.

„Eu cred că ne apropiem de momentul în care trebuie să participăm la aceste evenimente şi să ne spunem foarte clar punctul de vedere despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie pentru comunitatea maghiară din Transilvania. Având în vedere faptul că suntem în campanie electorală, nu cred că anul acesta este momentul potrivit să schimbăm această abordare, dar cred că putem spune de pe acum că anul viitor, pe 1 Decembrie, vom fi acolo şi, evident dacă ni se va da cuvântul, să ne spunem părerea despre ce credem noi despre Alba Iulia şi despre declaraţia de la 1 Decembrie 1918, ce înseamnă pentru comunitatea maghiară şi cum ar trebui să ajungem acolo încât această zi să fie o sărbătoare şi pentru maghiari, nu numai pentru români”, a declarat Antal Árpád.

El a menţionat că, aşa cum a mai spus şi cu alte ocazii, pe 1 Decembrie 1918 au fost făcute „anumite promisiuni” comunităţii maghiare şi celorlalte comunităţi etnice din Transilvania, care nu au fost respectate.

„În fiecare an, pe 1 Decembrie noi calculăm, anul acesta ajungem la 98 de ani de promisiuni neîndeplinite pentru maghiarii din Transilvania. Ar trebui să ajungem la o maturitate în această ţară, încât să respectăm actul fondator al României moderne, pentru că, până la urmă, România de azi are la bază actul de la 1 Decembrie 1918 şi dacă nu respectăm ce s-a scris în acel act, înseamnă o lipsă de maturitate a societăţii româneşti şi a clasei politice din România”, a mai spus Antal Árpád.

În ultimii ani, nici primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, şi nici alţi lideri ai comunităţii maghiare din judeţul Covasna nu au luat parte la manifestările organizate în cinstea Zilei Naţionale a României.

(Agerpres)

Declaraţia integrală o puteţi vedea în înregistrarea de mai jos:

Publicitate
banner we radio