Ştiri

ANSVSA: Nu există legătură între brânza de vaci şi boala bebeluşilor. E.coli, distrusă în tratarea termică

Sursa îmbolnăvirii copiilor din Argeş rămâne o necunoscută. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară confirmă oficial că, în urma analizelor, s-a stabilit că nu există o legătură directă între brânza de vaci produsă în data de 22 februarie de fabrica Brădet şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic.

Inspectorii sanitar-veterinari spun că bacteria E.coli, inclusiv tulpina O26, este distrusă în procesul de pasteurizare a laptelui ca materie primă în produse lactate.

Publicitate

În plus, unii copii s-au îmbolnăvit înainte de data de 22 februarie. Inspectorii mai spun că, tratarea termică, în cazul probei de carne de pui, depistate pozitiv cu E.coli în judeţul Bacău, dar şi respectarea regulilor de igienă, ar fi împiedicat răspândirea bacteriei.

Comunicatul ANSVSA:

„Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje

La acestea se adaugă un număr de 59 de eşantioane, recepţionate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV – DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol.

Până la această dată, din totalul de 411 eşantioane recepţionate, 312 au fost finalizate (două cu rezultate pozitive) şi 99 de eşantioane sunt în lucru.

Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU.

Precizăm că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupulEscherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupulEscherichia Coli (inclusiv O 26).

Ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfaşoară, va extinde investigaţiile la nivelul exploataţiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor şi al ingredientelor din compoziţia produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii”.

Publicitate
banner we radio