Ştiri

ANRE amână creșterea prețului la gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a amânat cu o lună decizia de a majora prețul gazelor pentru consumatorii casnici,  spune președintele ANRE, Niculae Havrileț, la agenția națională Agerpres.

Instituția așteaptă aprobarea în Parlament, a ordonanței de urgență prin care va fi modificat prețul final al gazelor.

Publicitate

Astfel, președintele ANRE, Niculae Havrileț, crede că majorarea de 6% va intra în vigoare abia la 1 noiembrie.

Am amânat decizia privind prețul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major și asupra prețului final. Este vorba de faptul că va fi dereglementat serviciul de înmagazinare și, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacționare pe bursă pentru producători”, a explicat Havrileț.

Ordonanța de Urgență nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanțiale legislației din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producție și, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislație.

Havrileț spune că a primit asigurări că ordonanța va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preț final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie și care să ia în calcul și modificările aduse de ordonanță.

În urmă cu o săptămână, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, declara că prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6%  de la 1 octombrie.

Publicitate
Publicitate
banner we radio