Ştiri locale

Angajații din sănătate își pot păstra definitiv locurile ocupate temporar în starea de alertă

Ministerul Sănătății a stabilit regulile oficiale ale examenului pentru angajarea pe perioadă nedeterminată a personalului din spitale, DSP-uri, serviciile de ambulanță județene și sistemul de asistență socială, angajat temporar, fără concurs, în perioada stării de alertă.

În sistemul sanitar covăsnean, circa 100 de angajați își vor putea menține locurile de muncă ocupate în timpul pandemiei, după ce vor susține un examen care va consta în două probe succesive, respectiv cea scrisă și proba interviului.

Publicitate

Încadrarea permanentă va reduce deficitul de personal și elimină intervalul de timp dintre vacantarea postului ocupat pe perioadă determinată și ocuparea postului prin concurs. În condiții normale, procedura de organizare a concursului durează minimum 45 de zile, timp în care unitățile sanitare ar trebui să asigure asistența medicală cu un număr redus de personal.

„Au fost și unități care au angajat personal nemedical, forțate de împrejurări. Au existat și multe plecări din sistem, au fost foarte mulți salariați care s-au pensionat, care au renunțat la activitate în acea perioadă de pandemie. Și atunci, prin această posibilitate, unitățile sanitare au angajat personal pe perioadă determinată, în perioada stării de alertă: medici, asistenți, infirmiere, îngrijitoare, și alte categorii. Au desfășurat o perioadă destul de lungă de activitate și sunt oameni de calitate, care au avut curajul să vină în sistemul sanitar, să lucreze în secțiile Covid sau ATI, pe când puteau să își caute un alt job, mult mai facil, deși trebuie să recunoaștem că nu existau foarte multe oportunități în perioada aceea. Ei și-au făcut datoria, pentru că angajatorul putea să renunțe în orice secundă la prelungirea succesivă a acelor contracte individuale de muncă. A apărut această idee a Federației Sanitas ca pe baza unei evaluări să le dăm o șansă de a-și menține locurile de muncă. Totul s-a concretizat pe 21 aprilie, când ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a acceptat și a emis acel regulament”, a explicat președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta a explicat că, teoretic, toate persoanele angajate în județul Covasna și-ar putea păstra posturile ocupate temporar în perioada pandemiei, existând suficiente locuri vacante în statul de funcții, și a precizat că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când există posibilitatea încadrării fără concurs sau examen.

„Ține de fiecare unitate în parte, angajații de pe aceste posturi vor fi evaluați, dar în limita statului de funcții aprobat. Nu cred că va fi nicio problemă în țară, deoarece nicio unitate sanitară nu lucra cu personal la nivelul maxim pe statul de funcții. Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe este undeva la 80%, Spitalul de Cardiologie Covasna este la 67%, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc undeva la 80%, deci au locuri vacante în statul de funcții și nu va fi nicio problemă să îi încadreze pe toți pe perioadă nedeterminată. În județul nostru nu cred că sunt mai mult de 100 de persoane. Dacă rețin bine, sunt 36 la spitalul Județean, undeva la 25 la Spitalul de Cardiologie, la Serviciul Județean de Ambulanță sunt vreo 12, și mai sunt câteva persoane la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, la Baraolt și la DSP. Suntem într-o situație foarte fericită la nivelul județului. Aceste angajări erau condiționate, totuși, de asigurarea veniturilor, salariilor, cheltuielilor”, a mai spus liderul Sanitas Covasna.

Potrivit regulamentului stabili de Ministerul Sănătății, examenul pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a posturilor trebuie anunțat de unitatea angajatoare cu cinci zile înainte. Proba scrisă va consta în redactarea unei lucrări şi/sau în rezolvarea unor teste-grilă, punctajul fiind de maximum 100 de puncte, iar pentru a fi declarați „admis” candidații trebuie să obțină cel puțin 60 de puncte.

Recent, și Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere un proiect de ordin care cuprinde modalitatea de organizare și desfășurare a examenului, regulile oficiale urmând să fie publicate în curând.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio