Ştiri locale

Angajații DGASPC Covasna își vor primi salariile restante

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna alocă din bugetul propriu suma necesară pentru plata salariilor celor apoape 600 de angajaţi din cadrul Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, aferente lunii octombrie, şi care nu au putut fi acordate la termen.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat într-o conferinţă de presă că bugetul de la începutul acestui an a fost gândit astfel încât să poată fi plătite şi salariile din sistemul social pe o perioadă de 9 luni, şi a explicat că, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă din 2013, Guvernului i-ar revi obligativitatea de a aloca cea mai mare parte din aceste sume.

Publicitate

„Guvernul ne-a mințit, dar azi am rezolvat, dimineață am semnat dispoziția președintelui Consiliului Județean și am dat ordin să virăm banii necesari pentru a onora salariile din sistemul social și pentru protecția copilului, care n-au fost plătite în noiembrie, este vorba despre salariul pentru luna octombrie. OUG 103/2013 prevede la servicii sociale obligativitatea Guvernului să plătească maximum 90% din aceste sume, iar obligativitatea Consiliului Județean este de minimum 10%. În niciun an acest procent nu a fost respectat, în fiecare an a trebuit să dăm din bugetul propriu mult mai mult decât 10%. Însă ceea ce s-a întâmplat anul acesta este nemaivăzut în istoria modernă a României pentru că în bugetul național din 6 ianuarie s-a prevăzut nominal 50-50%, ceea ce nu era real, pentru că nu au fost reînnnoite standardele de cost. Nominal, dacă era 50-50%, real era 25% în sarcina Guvernului și 75% în sarcina CJ, însă pe 6 ianuarie promisiunea era că la rectificarea bugetară Guvernul va veni în sprijin. Am rezolvat, nu e nicio problemă, rectificarea s-a întâmplat pe 8 iulie, dar am primit bani care erau de ajuns pentru o lună. Noi din ianuarie știam că nu va fi așa cum promite Guvernul și am făcut un buget pentru 9 luni, plus ce a primit atunci pentru o lună, ceea ce a însemnat că am putut plăti salariile și în octombrie. În noiembrie nu am avut de unde să plătim salariile. Dacă știam că Guvernul ne va minți, ne-am fi proiectat bugetul în așa fel încât să putem onora salariile la toată lumea”, a explicat Tamas Sandor.

Este cinică această situație”

Potrivit acestuia, pentru plata salariilor celor 581 de angajaţi ai DGASPC Covasna este nevoie, lunar, de 3 milioane de lei. Banii ar urma să ajungă în conturile salariaţilor cel târziu săptămâna viitoare, joi.

„Ne-am pieptănat încă o dată bugetul și am dat ordin la trezorerie să vireze banii necesari pentru a plăti salariile din sistemul social. Asta înseamnă 3 milioane de lei pentru fiecare lună, pentru că avem 581 angajați în sistem. Nu am lăsat și nu vom lăsa niciodată persoanele care muncesc să nu primească salariul, deci cu siguranță miercuri sau joia viitoare vor primi salariile care au fost neplătite până acum (…) Este cinică această situație, se întâmplă tocmai anul acesta când este o presiune și mai mare pe cei care lucrează în sistemul social”, a mai spus Tamas Sandor.

La rândul său, şefa DGASPC Covasna, Vass Maria a declarat că situaţia este cu atât mai delicată cu cât, din cauza situaţiei cauzate de pandemie, angajaţii sunt mult mai stresa. Aceasta consideră că Guvernul nu ia destul de în serios problema existentă la nivel naţional.

„Mulțumesc Consiliului Judeţean că și de această dată a găsit o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Consider că Guvernul nu ia în serios această problemă care există la nivel național, pentru că numai în județul Covasna în sistemul de protecție lucrează 581 de persoane și avem peste 1.000 de beneficiari ai sistemului, avem 33 de servicii sociale, pentru care trebuie să asigurăm funcționarea. Deci, este vorba despre un sistem foarte mare și sunt atinse foarte multe persoane. Pe de altă parte, le mulțumesc colegilor care au avut răbdare, au mers la serviciu și au făcut față problemelor existente în serviciile sociale. În această perioadă am avut probleme, oamenii sunt foarte stresați datorită acestei pandemii”, a spus Vass Maria.

Potrivit acesteia, în prezent există aproximativ 40 de cazuri de coronavirus active, atât în rândul angajaţilor, cât şi al beneficiarilor DGASPC Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio