Ştiri locale

Anchetă DNA la OPC Covasna: comisarul-șef adjunct Mircea Diacon și doi subalterni, suspendaţi din funcţii

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a fost vizat de o anchetă a procurorilor DNA, care în data de 8 februarie au făcut percheziții la sediul instituției, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție și obținerea de foloase necuvenite. Ulterior, în data de 14 martie, conducerea ANPC a decis suspendarea din funcție a comisarului-șef adjunct Mircea Diacon și a altor doi subalterni, potrivit Newsbv.ro. Aceeași sursă amintește că pentru aceleași suspiciuni, în trecut, fostul comisar-șef  regional Sorin Susanu îi suspendase lui Mircea Diacon dreptul de control pe teren.

Am solicitat un punct de vedere oficial din partea ANPC, respectiv din partea Comisariatului Regional Brașov, de care aparține CJPC Covasna, pentru a afla motivul pentru care s-a dispus suspendarea din funcție a fostului comisar-șef adjunct și a celor doi subalterni, respectiv dacă aceștia mai sunt în prezent angajați ai instituției. Am vrut, totodată, să aflăm cine a preluat conducerea și câți comisari cu atribuții de control se află în prezent în funcție, însă reprezentanții Comisariatului Regional ne-au transmis că informațiile solicitate nu au caracter public întrucât ar încălca dreptul la protecția datelor cu caracter personal și ar aduce atingere asigurării unui proces echitabil părţilor implicate în proces.

Németh Erika – numită temporar coordonatoarea CJPC Covasna

În schimb, ANPC a transmis două informări către Prefectura Covasna: una în urmă cu aproape două săptămâni, legată de decizia de suspendare a fostului comisar-șef adjunct și a celor două angajate, iar cea de a doua, în data de 27 martie, referitoare la numirea în fruntea CJPC Covasna a unei alte persoane. Prefectul județului, Ráduly István, ne-a precizat că, potrivit unui ordin al președintelui ANPC, la conducerea CJPC Covasna a fost numită temporar Németh Erika, angajată în funcția de consilier juridic.  

„Acum câteva zile am primit o adresă din partea Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor prin care ni s-a adus la cunoștință că domnul comisar-șef adjunct al CJPC Covasna a fost suspendat din funcție, pe durata desfășurării anchetei DNA. Mai mult, în cursul zilei de azi am primit ordinul președintelui ANPC prin care am fost informați despre numirea în funcția de coordonator temporar al CJPC Covasna a doamnei Németh Erika, consilierul juridic al instituției”, ne-a declarat prefectul județului Covasna, Ráduly István.

Condamnat definitiv pentru conducere sub influența alcoolului

Amintim că Mircea Diacon a mai fost vizat în trecut de o anchetă penală, după ce în data de 25 august 2018, după ce a participat la Zilele comunei Reci, s-a urcat la volan și a provocat un accident. Testarea cu aparatul etilotest a indicat că acesta avea 1,2 mg/l alcool pur în aerul expirat.

După mai multe amânări, Judecătoria Sfântu Gheorghe l-a condamnat, în data de 12 iunie 2022, la pedeapsa unei amenzi în cuantum de 200 zile-amendă a câte 25 lei/zi amendă, „urmând ca inculpatul să execute 5.000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” sau „înlocuirea numărului zilelor amendă cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea”, în cazul refuzului de plată.

În urma apelului formulat de către fostul comisar-șef adjunct, în data de 12 ianuarie 2023, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat definitiv pe Mircea Diacon, menținând sentința pronunțată de Judecătoria Sfântu Gheorghe, obligându-l, totodată, la plata a 400 lei cu titlul de cheltuieli judiciare în apel.  

Conducerea ANPC cunoștea situația încă din ianuarie 2023

La o săptămână după sentință, într-un interviu acordat publicației Bugetul.ro, președintele ANPC, Horia Constantinescu, declara că nu a fost înștiințat despre acest caz, însă „legea spune că nu poate să îl mențină în funcție”.

„Legea spune că nu pot să-l mențin în funcție (…) Nu am fost informat de această situație, până la acest moment. Cred că la nivelul Comisariatului Regional se știau aceste lucruri, trebuia procedat în consecință, o să verific și vă mulțumesc pentru informație! Nu pot comenta în niciun fel, atât timp cât o instanță s-a pronunțat, este de prisos ca oricine altcineva să mai comenteze în vreun fel”, declara Horia Constantinescu în ianuarie anul trecut.

Trebuie precizat că Mircea Diacon și-a păstrat funcția până luna aceasta, deși avea o condamnare definitivă iar conducerea ANPC cunoștea acest caz.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook / Mircea Diacon

Publicitate
banner we radio