Ştiri

Analiză: Rețelele de socializare sunt „capcane colective”, care creează dependență, însă au devenit indispensabile

Rețelele de socializare sunt „capcane colective”, care creează dependență, însă au devenit indispensabile într-o societate în care oamenii sunt interconectați. Deseori, utilizarea lor duce la depresie și anxietate, în special în rândul tinerilor, scrie biziday.ro, care citează o analiză a Financial Times.

După discuțiile din SUA prin care se propune interzicerea TikTok, Financial Times analizează posibilele urmări ale unei eventuale dispariții a tuturor rețelelor de socializare, inclusiv Facebook, Instagram și X.

Publicitate

La nivelul societății există numeroase critici față de impactul pe care acestea îl au asupra oamenilor, însă, arată analiza, continuă să fie utilizate la scară largă, inclusiv de cei care le critică. Explicația pentru această situație – dependența.

Dincolo de dependență, însă, arată FT, este vorba și despre încercarea oamenilor de a se adapta la modul în care funcționează societatea de azi. Cei care critică rețelele de socializare au totuși conturi pe acestea deoarece prietenii lor le consideră canale bune de comunicare și au nevoie să fie prezenți pe ele pentru a putea să mențină legătura. Din această cauză, specialiștii numesc rețelele de socializare o “capcană colectivă”.

Singurele opțiuni pe care oamenii le au este să folosească rețelele sociale, chiar dacă sunt conștienți de efectul dăunător al lor, sau să fie complet deconectați de la tot ce înseamnă internet și comunicare virtuală. 

Unul dintre efectele principale pe care rețelele de socializare le au asupra generației tinere este nefercirea. Raportul Mondial al Fericirii a dezvăluit că, în SUA, fericirea persoanelor sub treizeci de ani a scăzut. Din 2012, SUA au căzut în acest clasament din primele 20 cele mai fericite țări din lume, tocmai pe locul 62, mai ales din cauza persoanelor sub 30 de ani, din ce în ce mai nefericite. Deși nu este clar dacă acest declin chiar este provocat de rețelele de socializare, FT remarcă faptul că, odată ce ele au devenit disponibile pe telefoanele mobile, a fost remarcată o creștere puternică a cazurilor adolescenților (în special adolescentelor) care suferă de anxietate și depresie.

Publicitate
Publicitate
banner we radio