Ştiri locale

Analiză CCI Covasna: Agențiile de turism, cele mai afectate de restricțiile din pandemie

În județul Covasna, agențiile de turism au fost cele mai afectate de măsurile restrictive impuse de autorități pentru limitarea efectelor pandemiei Covid-19, relevă o analiză realizată de Camera județeană de Comerț și Industrie (CCI), conform căreia în acest domeniu cifra de afaceri s-a înjumătățit anul trecut, comparativ cu anul 2019, iar profitul s-a transformat într-o pierdere semnificativă (-143%).

Și profitul din industria ospitalității a fost cu 65% mai mic la finalul anului trecut, față de anul precedent, iar cifra de afaceri a fost în scădere cu 25%. Analiza evoluției indicatorilor economici nu include întreprinderile exploatate ca persoane fizice sau persoane fizice autorizate.

Publicitate

„După cum se știe, cele mai afectate de măsurile restrictive luate de guvern au fost firmele din domeniul turismului, adică furnizorii de cazare, industria ospitalității și agențiile de turism. Cea mai izbitoare scădere a fost în cazul agențiilor de turism, unde cifra de afaceri s-a înjumătățit (-46%), adică de la 3,6 milioane de lei s-a ajuns la 1,9 milioane de lei, iar profitul s-a transformat într-o pierdere semnificativă (-143%), ceea ce înseamnă că în loc de un profit brut de 0,6 milioane de lei în 2019, acestea au încheiat anul 2020 cu o pierdere de 0,26 milioane de lei. Industria ospitalității (restaurante, baruri și catering) a încheiat anul 2020 cu un profit minim (în scădere cu 65% față de 2019), în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu „doar” 25%. În termeni absoluți, acest lucru înseamnă un profit brut de 3,3 milioane de lei (în 2019 a fost de 9 milioane de lei) și o cifră de afaceri de 66,5 milioane de lei (care a fost de 88,2 milioane de lei în 2019)”, se arată în analiza publicată pe site-ul CCI Covasna.

Grav afectate de pandemie au fost și unitățile de cazare din județ, care de la un profit de 12,2 milioane de lei în 2019, au ajuns la o pierdere de 1,3 milioane de lei la finalul anului trecut. Cu toate acestea, potrivit CCI Covasna, numărul angajaților din industria turismului nu a scăzut aproape deloc.   

„În domeniul serviciilor de cazare scăderea cifrei de afaceri este de 34%, dar pierderea înregistrată este foarte semnificativă, (…) serviciile hoteliere au avut cel mai mult de suferit de pe urma măsurilor restrictive. Trebuie menționat aici că trei companii reprezintă 68,5% din cifra de afaceri totală a companiilor de servicii hoteliere înregistrate în județ: Grand Hotel Bálványos (Imperial Hotel Management SRL) din Bálványos, Turism Covasna SA, care operează mai multe hoteluri în orașul Covasna, și Hotel Clermont (Top Star 2000 Ltd), tot din orașul Covasna. Este interesant de remarcat faptul că numărul de angajați ai companiilor din industria turismului din județul Covasna nu a scăzut aproape deloc, ceea ce este un semn pozitiv, deoarece înseamnă că peste 1.300 de locuri de muncă au fost menținute chiar și în vremuri de criză”, transmite conducerea CCI Covasna.

Mai mult, conform sursei citate, în agențiile de turism covăsnene, care au fost cele mai afectate de pandemie, numărul angajaților este în creștere, iar în domeniul hotelier numărul salariaților a crescut cu 1%.

Analiza detaliată a evoluției indicatorilor economici din 2020, comparativ cu anul 2019, în cazul întreprinderilor din județul Covasna care operează în domeniul turismului poate fi găsită AICI.

Industria turismului reprezintă 1,87% din cifra de afaceri totală a întreprinderilor din județul Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio