Ştiri locale

ANAF declanșează greva generală. La Sfântu Gheorghe, program de lucru cu publicul limitat la 3 ore pe zi

Angajații Administraţiei Finanţelor Publice declanșează greva generală, după ce acțiunile de protest de la finalul săptămânii trecute nu au adus nicio reacție de la nivel central, spune vicepreședintele filialei județene a Sindicatului din Administrația Fiscală, László Kovács, care a mai precizat că în această perioadă programul cu publicul la ANAF Sfântu Gheorghe este limitat la 3 ore.

Joi, sindicaliștii au intrat în grevă spontană, întrerupând programul de lucru pe perioadă nedeterminată, în semn de protest față de măsurile prevăzute în „ordonanța austerității”, și pentru faptul că, în ciuda promisiunilor din partea Ministerului, actul normativ privind egalizarea salariilor nu a fost introdus în ședințele de Guvern de săptămâna trecută. Amintim că în urmă cu mai bine de două săptămâni, odată cu primele avertismente privind declanșarea protestelor, Coaliţia de guvernare promitea rezolvarea acestor probleme.

„Am depus la Minister procedurile pentru declanșarea grevei generale, momentan continuă acțiunea de protest spontan, avem program cu publicul între orele 10:00 și 13:00 la Trezorerie, la depuneri de numerar, la operațiunile cu OP-uri, deci se lucrează”, ne-a spus László Kovács.

În ceea ce privește greva generală, acesta a precizat că există o serie de proceduri care trebuie urmate: „Trebuie comise de la Ministerul Muncii, reprezentantul se va numi în 7 zile lucrătoare, deci o să dureze, nu pot să estimez o perioadă. Am depus toate diligențele ca să putem să acționăm în legalitate. Nu avem nicio direcție pozitivă din partea conducerii centrale. Încercăm să ajutăm contribuabilii, am reluat activitatea în acest interval orar”.

Principalele măsuri care îi nemulțumesc pe sindicaliștii din toată țara sunt: plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei, neacordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță angajaților cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desființarea biroului și funcției de șef birou, precum și limitarea la 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 de funcții de execuție pentru direcție și 40 funcții de execuție pentru direcție generală.

De asemenea, angajații din finanțe solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.

La nivelul județului Covasna sunt afectați 206 salariați din Administrația fiscală, din care 109 sunt membri de sindicat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio