Lista rusinii
Ştiri

ANAF amână publicarea listei datornicilor

UPDATE!

În ciuda promisiunilor care le-au dat fiori celor care sunt în urmă cu plata dărilor către stat, Fiscul a decis să amâne publicarea listei ruşinii pe care s-ar regăsi 200.000 de persoane cu restanţe la stat.

Publicitate

Reprezentanţii Fiscului motivează decizia de amânare a publicării listei prin faptul că oamenii au început să îşi achite dările şi că, în ultimele zile au fost interesaţi să îşi clarifice situaţia datoriilor.

____________________________

Ştirea iniţială:

ANAF anunţă, marţi, numele persoanelor fizice care au obligaţii fiscale restante de peste 1.500 lei. Potrivit şefului ANAF, sunt peste 200.000 de oameni în această situaţie.

Cei cu venituri din activităţi independente sau cu profesii liberale vor apărea pe „lista ruşinii” doar dacă au datorii mai mari de 10.000 de lei.

În cazul firmelor mijlocii şi mari, pragurile sunt de 50.000 de mii, respectiv 100.000 de lei. 

Fiscul a decis la începutul lunii aprilie să majoreze plafoanele minime ale datoriilor aferente persoanelor, care vor apărea pe listele publicate pe site-ul instituţiei. Astfel, suma minimă a fost ridicată de la 100 de lei, la 1.500 de lei pentru persoanele fizice care au de plătit restanţe la buget.

În cazul persoanelor juridice, firmele mici şi PFA vor apărea pe liste pentru sume datorate la buget de peste 10.000 de lei. Totodată, firmele mijlocii vor apărea pe site-ul Fiscului dacă datorează minimum 50.000 de lei, pragul fiind ridicat de la o mie de lei, iar pentru companiile mari plafonul a fost majorat de la 1.500 de lei la 100.000 de lei.

ANAF a motivat decizia de ridicare a plafoanelor, prin faptul că a luat în considerare scopul de a preveni şi reduce datoriile la bugetul general consolidat, cât şi costurile necesare notificării. Preşedintele ANAF a precizat recent că ideea publicării acestei liste a venit de la primarii din teritoriu.

Publicitate
banner we radio