Ştiri locale

Ample controale ale DSVSA Covasna în bucătăriile unităților de învățământ din județ

Inspectorii DSVSA Covasna verifică blocurile alimentare ale unităților de învățământ din județ, pentru a verifica, printre altele, condițiile de igienă din spațiile utilizate pentru prelucrarea și servirea alimentelor, lista furnizorilor de produse alimentare, modul de depozitare a alimentelor și materiilor prime, echipamentele de lucru, respectiv sănătatea şi igiena personalului care manipulează alimentele.

Potrivit unui comunicat al instituției, controlul se va derula în perioada 18 septembrie – 20 octombrie, în creșele, grădinițele, unitățile de învățământ cu program normal sau cele care funcționează în regim after school, semi-internat și/sau internat.

Publicitate

„Echipele de inspectori DSVSA Covasna demarează verificări privind cerinţele referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a blocurilor alimentare/cantinelor; condiţiile de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a echipamentelor de protecţie, precum şi a echipamentelor de lucru din dotarea blocurilor alimentare/cantinelor; lista furnizorilor de produse alimentare acceptaţi (materii prime destinate preparării de mâncăruri care vor fi servite preșcolarilor și/sau elevilor; modul de păstrare a materiilor prime şi a alimentelor/mâncărurilor preparate destinate servirii către preșcolari și/sau elevi, în special al acelor produse care necesită anumite condiţii de temperatură; curăţarea şi dezinfectarea periodică a spaţiilor în care au fost manipulate si preparate produsele alimentare; condiţiile de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele (aceste persoane trebuie să respecte un nivel înalt de igienă personală, să poarte echipament de protecţie adecvat şi să posede documente care să ateste starea de sănătate completate şi vizate de medic, conform legislaţiei); aplicarea măsurilor de protecţie împotriva animalelor indezirabile (câini, pisici etc.), împotriva dăunătorilor (rozătoare, insecte, păsări), precum şi a eficienţei programelor DDD implementate; modul de manipulare şi eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman şi a deşeurilor nealimentare, astfel încât să nu constituie o sursă de contaminare şi să fie transportate în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii, în unităţi specializate”, se arată într-un comunicat al instituției.

Directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba, a transmis că în cazul în care în urma controalelor efectuate vor fi identificate produse alimentare preparate fără respectarea condiţiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate şi siguranţă a alimentelor, pe lângă sancțiunile prevăzute de lege, vor fi dispuse în regim de urgență și măsuri de retragere de la consum a alimentelor neconforme.

De asemenea, în cazul în care se va constata că blocurile alimentare sau cantinele amenajate în incinta unităților de învățământ verificate nu respectă condiţiile de igienă sau nu au remediat deficienţele constatate cu ocazia controalelor anterioare, inspectorii DSVSA Covasna vor dispune suspendarea temporară sau interzicerea desfăşurării activităţii.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio