Ştiri locale

Amenzile aplicate de ISU Covasna în 2018 au crescut de 6 ori

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna a aplicat în 2018 amenzi în valoare totală de aproape 850.000 de lei, o sumă de 6 ori mai mare față de cea din cursul anului 2017, acestea fiind aplicate, în principal, pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Conform unui bilanț al ISU Covasna, anul trecut compartimentul control și prevenție a înregistrat o creștere a activității, atât în ceea ce privește numărul controalelor de prevenire efectuate la agenți economici, instituții sau localități, cât și la obiective de investiții, acțiuni în urma cărora au fost constatate peste 3.000 de nereguli.

Publicitate

„Pe timpul controalelor au fost identificate 3.317 deficiențe, dintre care 373 au fost soluționate operativ, celelalte fiind sancționate cu 1.573 avertismente și 290 amenzi contravenționale. Dinamica sancțiunilor aplicate cunoaște o creștere în anul 2018 datorată, în principal, faptului că a expirat termenul stabilit prin modificarea Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, până la care funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu nu se sancționa cu amendă contravențională”, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, comandantul ISU Covasna, locotenent colonel Adrian Simtea.

Potrivit acestuia, numărul deficiențelor soluționate în cursul anului trecut a scăzut cu 10% față de 2017, în vreme ce numărul sancțiunilor aplicate a crescut cu 4%.  Conform datelor centralizate de ISU Covasna, în 2018 au fost emise 131 avize și autorizații în domeniul PSI, protecției civile și cel al acordurilor pentru desfășurarea jocurilor de artificii, restul de 219 solicitări fiind respinse. De asemenea, compartimentul avizare-autorizare din cadrul ISU Covasna a analizat 350 de solicitări pentru emiterea avizelor sau autorizațiilor de specialitate, o scădere cu 17,25% față de anul 2017, când erau e  înregistrate 423.

„Această scădere este independentă de voința noastră, reprezentând mai degrabă un indicator economic, dar și datorită unei ușoare relaxări a normelor metodologice de avizare și autorizare în domeniu. Toate solicitările pentru emiterea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu și protecție civilă au fost soluționate în termenele stabilite de prevederile legale (15 zile avize; 30 zile autorizațiile). Având în vedere experiența ultimilor ani, în special după evenimentul din 30 octombrie 2015, după care numărul cererilor de puncte de vedere privind necesitatea obținerii avizului sau autorizației de securitate la incendiu a cunoscut o creștere, în anul ce a trecut am inițiat o întâlnire cu reprezentații structurilor de urbanism. Urmare a acestui demers, a rezultat scăderea numărului de negații pentru solicitările de emitere a acestor documente”, a mai precizat Adrian Simtea.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio