Info Trafic, Ştiri

Amenzi rutiere: După cât timp și cum se prescriu amenzile primite de șoferi

Orice amendă contravențională (deci, și o amendă rutieră) trebuie executată silit într-o anumită perioadă de timp. Dacă această perioadă de timp trece și nu sunteți executați silit, nu mai puteți fi. Astfel, nu va mai trebui să plătiți amenda primită. Cu alte cuvinte, s-a prescris dreptul statului de a cere executarea silită a amenzilor contravenționale, conform avocatnet.ro.

Dacă sunteți amendat contravențional, organul care poate să vă execute silit trebuie să o facă în maximum cinci ani. Acest termen, totuși, nu curge de la momentul la care a fost aplicată sancțiunea contravențională, ci de la 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut obligația de a plăti amenda.

Publicitate

Cu alte cuvinte, dacă sunteți amendați pentru o contravenție rutieră astăzi, termenul de prescripție va începe să curgă de la 1 ianuarie 2020

De asemenea, este important să rețineți că legea prevede anumite cazuri de suspendare și de întrerupere a termenului de prescripție. Suspendarea înseamnă că, pentru o perioadă, termenul nu mai curge, urmând să își reia cursul, ulterior. Pe de altă parte, întreruperea, dacă operează, duce la o nouă curgere a termenului.

Astfel, un exemplu de suspendare este sustragerea bunurilor și veniturilor debitorului de la executarea silită. 

Altcumva, exemple de întrerupere a termenului de prescripție sunt: îndepliniriea de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligației prevăzute în titlul executoriu ori a recunoașterii în orice alt mod a datoriei sau îndeplinirea, în cursul executării silite, a unui act de executare silită.

Atenție! Este foarte important să știți că, dacă o amendă de circulație, de exemplu, s-a prescris, plata acesteia nu vă dă dreptul la a cere restituirea banilor plătiți. 

Publicitate
banner we radio