Ştiri locale

Amenzi pentru proprietarii de câini care nu strâng după animalele de companie

La Târgu Secuiesc, posesorii de animale de companie riscă amenzi cuprinse între 300 și 500 de lei dacă nu strâng mizeria lăsată în urmă de câinii pe care îi au. Primăria municipiului atrage atenția că, în baza unei hotărâri din 2017, câinii pot fi plimbați în zonele publice doar în lesă, iar deșeurile canine trebuie colectate în toate cazurile.

Pentru a se asigura că posesorii de animale sunt puși în temă cu aceste prevederi, Poliția Locală și Asociația pentru Protecția Animalelor „Benji” derulează în această perioadă o acțiune comună de conștientizare a locuitorilor din Târgu Secuiesc.

Publicitate

„Atragem atenția proprietarilor de câini că, în conformitate cu Hotărârea locală 101/2017, câinii pot fi plimbați doar în lesă în zonele publice, iar deșeurile canine trebuie colectate în toate cazurile (…) Îi rugăm pe proprietarii de câini să respecte hotărârea locală, care are ca scop principal menținerea curățeniei mediului înconjurător. Totodată, vă atragem atenția că orice încălcare a deciziei va fi sancționată cu amendă de la 300 la 500 de lei!”, au transmis reprezentanții Primăriei într-o postare pe Facebook.

Amenzi de cel mult 150 de lei la Sfântu Gheorghe

Și locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe riscă amenzi în cazul în care nu strâng în urma animalelor de companie pe care le au, însă prin comparație cu sancțiunile aplicate de autoritățile locale din Târgu Secuiesc, acestea sunt cu mult mai mici, fiind cuprinse între 50 și 150 de lei.

Cu toate acestea, locuitorii orașului respectă regulile și strâng, de cele mai multe ori, excrementele canine, spune șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

„Amenda este de la 50 până la 150 de lei în cazul proprietarilor de animale de companie care nu curăță. Anul trecut nu au fost aplicate amenzi la Sfântu Gheorghe, este și greu să îi prindem, dar putem spune că foarte mulți strâng în urma câinilor. Am observat și eu, în civil fiind, că oamenii strâng. Bineînțeles, ca întotdeauna, sunt și oameni care nu respectă legislația, dar foarte mulți strâng”, ne-a spus Hadnagy István.

Potrivit acestuia, au existat și situații în care posesorii de câini s-au plâns de faptul că deși ei respectă legislația și strâng excrementele în urma animalelor de companie pe care le au, străzile nu sunt întotdeauna curate, întrucât există și câini fără stăpân în urma cărora nu are cine să strângă.

„Există și situații în care oamenii spun că ei strâng dar vine în urma lor câinele fără stăpân și își face nevoile. Marea majoritate a acestor câini fără stăpân a fost adunată de pe străzi, iar foarte mulți oameni respectă regulile așa că nu cred că este o problemă foarte vizibilă. Bineînțeles, și în viitor, în cazul în care colegii mei vor observa persoane care nu strâng în urma animalelor de companie, vor lua măsuri. Anul trecut nu a fost cazul să aplicăm amenzi, dar ultimii doi ani au fost puțin mai speciali din toate punctele de vedere, pentru că o bună perioadă am fost în subordinea Poliției naționale și am avut alte activități”, a mai explicat șeful Poliției Locale Sfântu Gheroghe.

Anul trecut, la mijlocul lunii septembrie, reprezentanții TEGA SA și cei ai Asociației „AMY” din Sfântu Gheorghe le-au împărțit posesorilor de câni saci pentru colectarea excrementelor provenite de la animalele de companie pe care aceștia le dețin, respectiv suporturi pentru rolele de pungi igienice, care pot fi agățate pe lese.

În prezent, pe raza municipiului sunt amplasate 60 de coșuri de gunoi pentru depozitarea sacilor cu excremente, dotate cu dispensere de pungi. Singura problemă, spun reprezentanții operatorului regional de salubritate, este că pungile dispar extrem de repede.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio