Ştiri

Amenzi mai mari pentru vânzarea de alcool și tutun copiilor

Amenzi mai mari pentru combaterea unui fenomen care poate distruge vieți: vânzarea de alcool și tutun către copii.

Începând din weekendul trecut, localurile care vând alcool minorilor vor pune lacătul pe ușă între 10 și 30 de zile. În paralel cresc și sancțiunile pentru vânzarea de țigări copiilor.

Publicitate

Asta după ce, marțea trecută, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o perioadă de până la 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani. Vânzătorii care dau minorilor țigări, la prima abatere, vor fi sancționați cu 10 mii de lei și activitatea suspendată 30 de zile. Amenda va fi dublă în cazul următoarei abateri. De asemenea, magazinul sau restaurantul va fi închis.

La prima abatere vânzătorii care dau țigări copiilor vor fi sancționați cu 10 mii de lei și activitatea suspendată 30 de zile. La următoarea abatere amenda va fi dublă iar magazinul sau restaurantul închis.

Specialiștii spun că dependența de alcool este foarte greu de stopat. Datele din domeniu arată că 82% dintre adolescenții din țara noastră au băut alcool cel puțin odată.

Cele mai recente studii arată că 10% dintre adolescenții din România au consumat alcool în ultima lună.

“Ultimele studii arată că România este printre primele țări în UE la consumul de tutun și alcool, la copii, avem o generație care consumă extrem de mult alcool și tutun. Începerea consumului de alcool la 14, 15 ani se asociază cu un risc de 4 ori mai mare de a crea dependență la vârsta adultă”, a declarat Eugen Hriscu – psihiatru.

Publicitate
banner we radio