Ştiri locale

Amenzi de peste 81.000 de lei aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcții Covasna în primul semestru al anului

Inspectoratul de Stat în Construcții Covasna a verificat, în primul semestru al acestui an, 2.804 obiective de investiții înregistrate în evidența instituției, în urma neregulilor constatate fiind aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 81.000 de lei, potrivit unui raport prezentat la finalul lunii septembrie în cadrul Colegiului Prefectural.

Aceeași sursă arată că în prima jumătate a anului au fost derulate 381 de acțiuni în domeniul calității construcțiilor, performanței energetice a clădirilor, autorizării executării lucrărilor, emiterii de acorduri, respectiv pentru soluționarea petițiilor și participarea la recepții.

„Au fost programate, pentru un efectiv de 6 inspectori în construcții cu atribuții de control, un total de 104 de activități în domeniul calității în construcții, supravegherii pieței produselor pentru construcții, laboratoarelor de analize și încercări, stațiilor de producere betoane, mixturi asfaltice și agregate minerale (…) În semestrul I al anului 2023 au fost înregistrate 381 de activități efectuate în domeniul calității construcțiilor, performanței energetice a clădirilor, autorizării executării lucrărilor, emitere acorduri, soluționarea petițiilor și participarea la recepții. Activitățile de control efectuate se raportează la un număr de 2.804 obiective de investiții, care sunt înregistrate în evidența Inspectoratului Județean în Construcții Covasna, pe baza comunicării făcute de către investitori privind data de începere a execuției lucrărilor de construcții. Ca urmare a activității de control au fost dispuse 148 de măsuri și au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, cu valoare totală de 81,00 mii lei”, se arată în raportul publicat pe site-ul Prefecturii Covasna.

Potrivit aceleiași surse, în perioada menționată nu au fost depuse cereri în vederea obținerii acordului necesar în cazul intervențiilor asupra construcțiilor existente, având în vedere că, potrivit legii, Inspectoratul de Stat în Construcții nu emite acorduri pentru intervenții în timp asupra construcțiilor, în baza unor certificate de urbanism solicitate după data de 6 ianuarie 2020.

„Autoritățile publice au obligația de a solicita expertiza tehnică pentru emiterea autorizației de construire în cazul lucrărilor de intervenție asupra construcțiilor existente”, se mai arată în raport.

Printre neregulile constatate în urma controalelor derulate în prima jumătate a anului se numără: nerespectarea obligațiilor stabilite în Procedura privind autorizarea și exercitarea dreptului de practică a responsabililor tehnici cu execuția lucrărilor și în Procedura de autorizare a diriginților de șantier; respectiv neparticiparea la verificarea calitativă a tuturor lucrărilor pe parcursul execuției.

Tot de la începutul acestui an, în cadrul Comisiei Județene pentru Situații de Urgență, inspectorii ISC Covasna au participat la evaluări privind starea tehnică a construcțiilor afectate de calamități sau accidente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio