Amenzi de peste 421.000 de lei în județul Covasna în urma controalelor la stațiile GPL
Controalele derulate în ultimele două luni la stațiile de carburanți din județul Covasna s-au soldat cu amenzi în valoare totală de 421.200 de lei, 114 avertismente și suspendarea temporară a autorizațiilor de funcționare în cazul a 5 societăți comerciale, potrivit unui comunicat al Prefecturii Covasna.
La nivelul județului au fost verificate peste 220 de stații de alimentare cu combustibil și GPL, fiind descoperite 207 de deficiențe și nereguli. Cele mai multe amenzi au fost aplicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, în vreme ce amenzile cele mai usturătoare au fost aplicate de comisarii Gărzii de Mediu Covasna.
„Cele opt autorități de control competente: Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Garda de Mediu (GNM), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Biroul Vamal, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) au identificat în total 223 de entități economice care operează sau transportă carburanți și GPL. În total, au fost înregistrate 207 deficiențe și nereguli. La 5 societăți autorizațiile de funcționare au fost suspendate temporar, iar la celelalte au fost lăsate un număr total de 134 de măsuri cu termene. Au fost aplicate amenzi în valoare de 421.200 de lei, cele mai multe fiind aplicate la ISU (27 de amenzi – 148.500 de lei), iar cu cele mai mari cuantumuri la Garda de Mediu (7 amenzi – 235.000 de lei), iar în 114 cazuri au fost aplicate avertismente firmelor”, au transmis reprezentanții Prefecturii Covasna.
Prefectul Ráduly István a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că niciunei firme nu i-a fost retrasă licența, și în doar sub 2,5% dintre cazuri au fost descoperite deficiențe grave. Cu toate acestea, „ar fi de dorit ca societățile care operează într-o zonă atât de sensibilă și periculoasă să respecte toate reglementările”.
„Cred că nu este un rezultat rău faptul că, în timpul inspecțiilor, nicio companie nu a fost găsită cu deficiențe atât de grave încât să i se retragă licența și mai puțin de 2,5% dintre companii au fost găsite cu deficiențe care să justifice suspendarea temporară a licenței”, a declarat Ráduly István.
Amintim că acțiunile de control au fost dispuse la nivel național, de premierul Marcel Ciolacu, în urma exploziilor produse în data de 26 august la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, care funcționa ilegal. În urma tragediei, 58 de persoane au fost rănite și au ajuns la spital, 5 dintre acestea pierzându-și viața.
(Ioana Ardeleanu)