Ştiri locale

Amenzi de peste 150.000 de lei aplicate de DSVSA Covasna

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a aplicat anul acesta amenzi în valoare totală de peste 150.000 de lei, pentru diverse nereguli şi abateri de la legislaţie.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, în cele 11 luni din acest an au fost efectuate peste 2.100 de controale în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor, peste 1.850 controale în domeniul siguranţei alimentelor şi 2.600 controale în domeniul identificării şi înregistrării animalelor, fiind aplicate un număr de 276 amenzi contravenţionale în valoare totală de peste 150.000 lei. De asemenea, au fost emise 105 avertismente scrise, iar au fost retrase definitiv autorizaţiile de funcţionare unui număr de 68 unităţi.

Totodată, a fost retrasă de la comercializare o cantitate de peste 100 tone de alimente şi a fost confiscată şi neutralizată prin incinerare o cantitate de 9,5 tone.

Printre neregulile identificate s-au numărat lipsa documentelor însoţitoare pentru animalele vii, deficienţe de manipulare a produselor alimentare, starea necorespunzătoare de igienă şi de sănătate a personalului, spaţii de depozitare supraaglomerate, nerespectarea lanţului frigorific, alimente cu termen de valabilitate depăşit, etichetate necorespunzătoare etc.

Dr. Siko Barabasi Sandor a menţionat că înaintea sărbătorilor de iarnă controalele se vor intensifica în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare. Inspectorii vor verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală, respectiv carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc, precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor sau bufetelor.

La nivelul DSVSA Covasna a fost asigurat un serviciu de permanenţă, la care cetăţenii pot sesiza eventualele nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio