Ştiri locale

A sunat la 112 pentru că nu câștiga destul de mult la păcănele. Amenzi de aproape 200.000 lei pentru apeluri false la 112 în judeţul Covasna

Numărul covăsnenilor care sună la 112 fără a avea o urgență reală rămâne în continuare destul de ridicat, numai în primele luni ale acestui an fiind înregistrate 281 de apeluri false sau abuzive.

Oamenii legii au aplicat 256 de sancțiuni contravenționale, dintre care 173 de amenzi în valoare totală de 197.400 de lei și 66 avertismente, iar reprezentanții IPJ Covasna atrag atenția că apelarea falsă sau în situații non-urgente a numărului 112 poate irosi clipe din viaţa altei persoane care sună după ajutor, întrucât împiedică salvatorii să ajungă la timp.

„Numărul apelurilor false/abuzive la 112 se menține la aproximativ același nivel ca anul trecut (…) Este important de menționat că alertarea falsă sau apelarea abuzivă a numărului de urgență prezintă pericol social, întrucât în urma sesizării false/abusive instituțiile cu atribuții în domeniu angrenează efective care sunt indisponibilizate în urma apelului fals”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

A sunat la 112 pentru că nu câștiga destul de mult la păcănele

La capitolul sesizărilor ciudate făcute în acest an la 112, reprezentanții IPJ Covasna ne-au comunicat că o persoană a solicitat intervenția polițiștilor semnalând anumite probleme, iar la sosirea echipajelor de intervenție a povestit că de fapt avea nevoie să ajungă într-o altă localitate dar nu are mijloc de transport.

O altă persoană a sunat la Poliție să reclame că aparatul de jocuri de noroc pe care îl folosea în acel moment, în incinta unui operator economic, nu îi oferea suficient câștig.

Pedepse de 5 ori mai mari pentru apelarea abuzivă la 112

Potrivit STS, aproape jumătate dintre cele 11,3 milioane de telefoane date de români anul trecut la 112 au fost non-urgențe sau false, iar de cele mai multe ori apelurile sunt făcute din buzunar, din cauză că oamenii uită să își blocheze telefonul.

La finalul lunii martie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care majorează pedepsele în astfel de cazuri.   

Alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie este sancționată cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii, iar dacă fapta este repetată într-un interval de un an de la aplicarea sancţiunii, amenda este de la 4.000 la 8.000 lei, sau prestarea de la 400 la 800 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, în cazul apelării abuzive a numărului unic de urgență, sancțiunea este de la 1.000 la 2.000 lei sau prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității, iar pentru repetarea faptei în interval de un an, amenda este de la 2.000 lei la 4.000 lei sau de la 200 la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Până la modificarea legii, amenda pentru apearea abuzivă era de la 500 la 1.000 de lei, iar pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, amenda era de la 1.500 la 5.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio