Ştiri locale

Amenzi de aproape 115.000 lei într-o singură lună, aplicate de ITM Covasna

În ultima lună, inspectorii de muncă au intensificat controalele la angajatorii din județ, iar verificările au scos la iveală zeci de nereguli, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totală de 114.700 lei.

Cele mai usturătoare au fost cele aplicate pentru munca la negru, 5 persoane fiind depistate fără forme legale de angajare, sancțiunile în acest caz însumând 70.000 lei.

Din totalul celor 146 de controale derulate în luna iulie, 91 au fost în domeniul relațiilor de muncă, pentru neregulile constatate fiind aplicate 30 de sancțiuni, iar alte 73 de controale s-au desfășurat în domeniul securității și sănătății în muncă, acolo unde inspectorii ITM au aplicat, în total, 135 de amenzi și avertismente.

„ITM Covasna încheie luna iulie a anului 2020 cu rezultate semnificative privind acțiunile de control în domeniul relațiilor de muncă, dar și în cel al securității și sănătății în muncă (…) În perioada de referință, au fost înregistrate 16 petiții, din care 15 în domeniul RM și o petiție cu problematică SSM. Din total, 4 petiții au fost redirecționate, firmele reclamate avându-și sediile în alte județe, iar o petiție a fost soluționată și s-a comunicat răspuns petentului. Restul de 11 petiții sunt în lucru și se vor finaliza în termenul legal, prin comunicarea răspunsurilor către petenți. Ca tematică, sunt reclamate aspecte privind neplata salariilor și a orelor suplimentare, obligarea demisiei, iar în domeniul SSM, neconformități privind legislația specifică”, a transmis inspectorul-șef Ördög Lajos.

În urma neregulilor constatate în domeniul relațiilor de muncă, inspectorii ITM Covasna au aplicat 11 amenzi în valoare totală de 82.700 lei și 19 avertismente.

Alte 6 amenzi în sumă totală de 32.000 lei, și 129 de avertismente au fost aplicate în domeniul securității și sănătății în muncă.

Conducerea ITM Covasna precizează că acțiunile de control vor continua și în perioada următoare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate