Ştiri locale

Amenzi de aproape 100.000 de lei, zeci de magazine închise şi peste 100 de tone de produse confiscate. Bilanţul DSVSA Covasna în primul semestru al anului 2016

În primul semestru al anului 2016 inspectorii DSVSA Covasna au efectuat peste 1.500 de controale constatând și sancționând nerespectarea legislației privind sănătatea și bunăstarea animalelor, circulația medicamentelor de uz veterinar, producerea și comercializarea furajelor pentru animale, identificarea și înregistrarea animalelor, precum și unele aspecte în domeniul siguranței alimentelor.

Astfel, au fost aplicate un număr mare de avertismente scrise, dar și 68 amenzi contravenționale, în valoare totală de 98.000 de lei. A fost suspendată autorizația de funcționare a 13 unități și retrasă definitiv în cazul a 26 de unități. În prima jumătate a anului au avut loc 29 de acțiuni de alertă rapidă.

Publicitate

Din depozite, magazine, unități de alimentație publică etc. au fost retrase de la  comercializare, confiscate și neutralizate 110 tone de produse alimentare de origine animală și de origine nonanimală (carne și produse din carne, produse din lapte, pește și icre, miere, dulciuri, condimente, făină și produse de patiserie, legume și fructe din import) și 0,7 tone de furaje și alimente pentru animale de companie. Principalele cauze: prezența de microorganisme patogene, paraziți sau alergeni (Salmonella, E.coli, micotoxine etc.), conținut necorespunzător, depășirea unor parametri fizico-chimici, termen de valabilitate depășită, etichetare necorespunzătoare, lipsa trasabilității, modificări organoleptice de aspect, culoare și miros, prezența de corp străin etc.

În prezent și în perioada imediat următoare, date fiind căldurile caniculare și sezonul estival, inspectorii DSVSA vor urmări îndeosebi aspecte privind bunăstarea animalelor aflate pe pășuni, siguranța alimentelor din unitățile de producere și procesare, unitățile de comercializare, hoteluri, pensiuni, tabere de copii, restaurante, târguri tradiționale etc.

Director executiv DSVSA Covasna,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Publicitate
Publicitate
banner we radio