Ştiri locale

Amenzi de 7.000 de lei date de OPC la Zilele Sfântu Gheorghe

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna ne informează asupra activităţii de control şi supraveghere desfăşurată cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe 27-30 aprilie 2017.

Astfel s-au desfăşurat un număr de 11 acţiuni de control care au urmărit respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor şi serviciilor alimentare oferite spre consum cu această ocazie.

Publicitate

Abateri constatate:

– La un ambulant cu sediul în Satu Mare care oferea spre consum carne şi produse din carne s-a constatat nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a alimentelor, pe eticheta produselor producătorul recomandând păstrarea acestora la temperatura 0-2 C°. Pentru abaterea constatată s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 2000 lei.

– La un alt operator economic care comercializa sandwichuri şi hot dog s-a constatat lipsa menţionării ingredintelor alergene încălcând prevederile Regulamentului UE nr. 1169/2011, şi lipsa verificării metrologice a cântarului folosit la măsurarea produselor. Pentru abaterea constatată s-a aplicat o amendă în valoare de 1000 lei şi un avertisment.

– La o altă tarabă unde se comercializau semipreparate, grătar şi alimente gătite vânzătorul nu informează consumatorii conform prevederilor Ordinului nr. 183/2016 asupra faptului că utilizează produse congelate, de asemenea consumatorii nu au fost informaţi nici cu privire la existenţa alergenilor din produsele oferite spre consum. Pentru abaterile constatate s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 1000 lei şi un avertisment.

– La un ambulant care prepara şi vindea produse de patiserie (gogoşi şi cozonac secuiesc) cu ocazia controlului s-a constatat că pe eticheta produsului se menţionează ingredientul „nucă” însă la preparare acesta foloseşte înlocuitor de nucă, şi nu informează consumatorii asupra alergenilor din produse. Pentru abaterile constatate s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 1000 lei şi un avertisment.

– Lipsa autorizaţiei sanitar veterinare s-a constatat la o altă unitatea care prepara şi oferea spre consum produse de pateserie (gogoşi şi cozonac secuiesc), fapta fiind sancţionată cu o amendă în valoare de 1000 lei.

– La un stand echipat cu dozatoare de bere s-a constatat lipsa informării consumatorilor asupra caracteristicilor, cantităţii şi preţul berii la pahar în limba română, aceste informaţii fiind oferite doar în limba maghiară. Pentru abaterea constatată s-a aplicat o amendă în valoare de 1000 lei.

– Alte două avertismente s-au aplicat pentru 2 unităţi care nu informau consumatorii asupra gramajului produselor oferite spre consum.

În total s-au controlat 10 operatori economici, s-au aplicat un număr de 11 sancţiuni contravenţionale din care 6 amenzi în valoare totală de 7000 lei şi 5 avertismente.

Publicitate
banner we radio