Ştiri locale

Amenzi de 256.000 de lei date de ITM Covasna în acest an angajatorilor din județ

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a controlat, de la începutul anului și până în prezent, 525 de instituții şi firme pentru a verifica dacă acestea aplică şi respectă legea în ceea ce privește securitatea, sănătatea și relațiile de muncă, respectiv pentru a identifica şi combate munca fără forme legale.

În urma neregulilor constatate, până la finalul lunii iulie au fost aplicate 166 de sancțiuni, dintre care 50 de amenzi în cuantum de 256.000 lei. Cea mai mare amendă, în valoare de 40.000 lei, i-a fost aplicată unui angajator care nu a încheiat contracte individuale de muncă în formă scrisă pentru doi lucrători. Comparativ, în perioada similară a anului trecut au fost aplicate 46 de amenzi în valoare totală de 219.500 de lei.

Publicitate

În cadrul acțiunilor tematice, derulate la nivel național, au fost verificați muncitorii din construcții, zilierii, stațiile de carburanți, service-urile auto, sau producătorii de produse de panificație.

Inspectorii ITM Covasna au constatat că unii angajatori nu țineau evidența zilnică a orelor prestate de salariați; unii salariați aveau dosare de personal incomplete, fără documentele prevăzute de lege; iar în cazul unor contracte individuale cu timp parțial, nu era prevăzută repartizarea programului de lucru.

De asemenea, unii angajatori nu au eliberat adeverințe de vechime la încetarea contractelor de muncă, nu au realizat planificarea concediului de odihnă anual sau nu au acordat repausul săptămânal conform prevederilor Codului Muncii.

Amenzi de 130.000 de lei pentru munca la negru; 58 de angajatori reclamați la ITM

În ceea ce privește munca la negru, până la finalul lunii iulie au fost descoperite 6 persoane care nu aveau încheiate contracte individuale, iar o a șaptea persoană a fost depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit prin contractul cu timp parțial.

Reprezentanții ITM Covasna au transmis că, în perioada menționată, 58 de angajatori au fost reclamați de salariați sau de foști angajați, pentru nerespectarea legislației în ceea ce privește relațiile de muncă, iar pentru munca nedeclarată au fost aplicate amenzi în valoare totală de 130.000 de lei.

„Neregulile semnalate au fost: neplata salariului, a indemnizației pentru concediul de odihnă sau medical, neplata orelor suplimentare, a diurnelor, neîncheierea contractului individual de muncă în formă scrisă la începerea activității, lipsa echipamentului de protecție și de lucru”, a transmis conducerea ITM Covasna.

De la începutul acestui an, în județul Covasna au fost suspendate 1.428 contracte individuale de muncă, dintre care 1.371 pe perioadă nedeterminată, majoritatea prin acordul părților, la solicitarea salariatului, sau pentru efectuarea concediului de creștere a copilului.

În evidențele ITM Covasna se află în prezent 45.538 de contracte de muncă active, dintre care 42.810 pe perioadă nedeterminată.

De asemenea, în perioada ianuarie-august a.c. au fost înregistrați 1.628 zilieri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio