Ştiri locale

Ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger, în vizită în staţiunea Covasna

„În România, infrastructura rutieră trebuie îmbunătăţită dacă dorim să sprijinim economia”

Ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger, a declarat luni, în staţiunea Covasna, că infrastructura rutieră din România trebuie îmbunătăţită, aceasta fiind o premisă importantă a dezvoltării economice.

Publicitate

Reiweger a reluat, în context, ideea construirii unei autostrăzi care să lege Braşovul de Bucureşti şi care să faciliteze accesul turiştilor din ţară şi din străinătate către această zonă cu potenţial natural şi turistic.

„Infrastructura rutieră este foarte importantă. Este evident că dacă ar exista o autostradă de la Bucureşti la Braşov, din perspectivă turistică, am discuta de o altă chestiune. Am vorbit de multe ori cu conducerea Consiliului Judeţean şi cu primarul din Braşov şi pun aceeaşi întrebare: de ce primarii şi consiliile judeţene nu au influenţa normală la Bucureşti ca să se întâmple ceea ce ştiu toţi că trebuie să se întâmple – să se construiască drumuri. Ar fi aproape o oră pe autostradă de la Otopeni până la Braşov. (…) Ştiu că este o întrebare retorică”, a declarat ambasadorul Austriei, în cadrul întâlnirii avute, la Primăria Covasna, cu autorităţile locale şi reprezentanţi ai comunităţii locale şi ai mediului de afaceri.

Diplomatul austriac a mai spus că „infrastructura este o temă europeană”, iar misiunea sa, în calitate de ambasador, este să reamintească tot timpul acest lucru, având în vedere că ţelul comun al Uniunii Europene este coeziunea şi folosirea fondurilor în acest scop.

„Nu am criticat Covasna pentru infrastructura locală, am fost de părere şi sunt că în România infastructura trebuie îmbunătăţită în măsura în care dorim să sprijinim economia”, a mai spus Gerhard Reiweger.

Ambasadorul Austriei a fost însoţit în această vizită de reprezentanţi ai Clubului Economic German şi Export Club, care au avut iniţiativa acestei întâlniri.

Autorităţile locale au prezentat oaspeţilor potenţialul natural al judeţului Covasna, insistând asupra mofetelor, apelor minerale şi mai multor obiective turistice din zonă, unice în ţară şi în Europa.

Sunt mii de turişti străini cărora le place să descopere particularităţi

Ambasadorul Austriei la Bucureşti, Gerhard Reiweger, a declarat, luni, că foarte mulţi turişti străini sunt interesaţi să descopere particularităţile specifice anumitor regiuni, iar judeţul Covasna poate fi o destinaţie, însă trebuie făcută cunoscută.

Ambasadorul austriac a menţionat că este important ca o ţară să aibă un brand pentru dezvoltarea turismului şi a economiei, în general, dar pentru o ţară mare, precum România, „nu poate fi un singur brand, o singură marcă”.

„Sunt mii de austrieci, poate zeci de mii de germani cărora le place să descopere particularităţi şi e vorba doar despre publicitate, să le faceţi cunoscute. (…) România ar trebui să se prezinte în Europa, să-şi facă imagine atât în zona turistică, economică şi tehnică, cât şi în domeniul cultural”, a declarat Gerhard Reiweger, cu prilejul vizitei efectuate, luni, în staţiunea Covasna.

Diplomatul a menţionat că în Austria există o serie de oraşe mici care au devenit puncte de interes pentru turişti pentru că au reuşit să îşi pună în valoare particularităţile, iar, în context, a arătat că este dispus să intermedieze legături între România şi Austria atât în domeniul turismului, cât şi în alte domenii.

Autorităţile locale i-au vorbit ambasadorului, printre altele, despre apele minerale şi mofetele folosite în tratamentul balnear de la Covasna, despre numeroasele conace existente în judeţ, unele dintre acestea restaurate şi introduse în circuitul turistic, precum şi despre mocăniţa şi planul înclinat de la Comandău, folosit pe vremuri la transportul buştenilor din pădure, pe care doresc să îl refacă şi să îl transforme într-o atracţie a zonei.

„Susţin ideea că acest obiectiv (planul înclinat-n.r) ar putea fi un element semnificativ a unei strategii de atragere a turiştilor în zonă. În Austria există o serie de mici oraşe care au ceva, o pană la pălărie, să se laude. (…) Mă bucur când, din partea ambasadei, putem avea legături cu oraşe importante din România şi mă bucur că am putut discuta concret despre dezvoltarea turismului şi învăţământului cu autorităţile locale. (…) Covasna este o staţiune balneoclimaterică deosebită, am înţeles că tratamentele medicale sunt de prima clasă şi că infrastructura existentă în sensul acesta medical e de mare calitate. Am acceptat să sprijin şi să intermediez dacă vor exista solicitări concrete în domeniul turismului, sănătăţii, precum şi în domeniul învăţământului profesional dual”, a declarat ambasadorul Austriei.

Acesta a adăugat că se află de trei ani în România, iar judeţul Covasna îl vizitează pentru a doua oară, prima vizită fiind făcută cu ceva timp în urmă, în calitate privată, împreună cu fratele său.

Primarul staţiunii Covasna, Gyerő József, a precizat că autorităţile locale sunt interesate de parteneriate externe şi că aşteaptă investitori atât în domeniul turismului, cât şi în cel al industriei alimentare şi alte ramuri nepoluante.

Ambasadorul Austriei a fost însoţit în vizita la Covasna de reprezentanţi ai Clubului Economic German şi Export Club, care au avut iniţiativa organizării acesteia, iar la întâlnire au mai participat reprezentanţi ai comunităţii locale, turismului balnear şi mediului de afaceri.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio