Ştiri locale

Alocare bugetară preferenţială: Nicio localitate din judeţul Covasna cu conducere USR PLUS nu a primit bani de la Guvern

USR PLUS Covasna acuză Guvernul Cîţu că a alocat în mod discriminatoriu sume de bani din Fondul de rezervă, către administrațiile locale din țară, însă a exclus total din listă localitățile conduse de primarii independenți și cei ai USR PLUS.

Miercuri seara, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat că a alocat peste 1 miliard de lei pentru proiecte locale, subliniind că banii au fost acordați indiferent de culoarea politică a primarilor.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, însoțită de o listă a tuturor localităților din județul Covasna cărora le-au fost alocate sume de bani în vederea cofinanțării proiectelor aflate în derulare, și din care reiese că administrațiile locale conduse de USR PLUS au fost excluse, președintele organizației județene, Dulányi-Balogh Szilárd, a catalogat decizia drept „fără argumentație și fără nicio logică”.

Potrivit acestuia, localităților Întorsura Buzăului, Valea Mare și Barcani, conduse de primari sau viceprimari ai USR PLUS, dar și localității Boroșneu nu le-au fost alocate fonduri.

„Organizația județeană USR PLUS Covasna dorește să atragă atenția și să-și exprime profunda indignare, asupra modului inechitabil și tendențios, în care Guvernul României, prin Prim-ministrul demis, a înțeles să aloce peste un miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului României. Principalii dezavantajați din aceste alocări sunt localitățile, comunitățile conduse de primari USR PLUS Covasna și primari independenți din județ, care nu au beneficiat de nicio alocare: Întorsura Buzăului, Valea Mare, Barcani. Dezvoltarea județului Covasna trebuie să se facă în mod unitar, fără decizii arbitrare din partea factorilor de decizie. În ciuda atacurilor concertate, vom rămâne în picioare, strânși  în jurul principiilor care ne-au unit. Reiterăm dorința noastră de a contribui, în mod absolut onorant la dezvoltarea comunității covăsnene, dar prin aceste decizii fără argumentație și fără nicio logică, ne găsim într-o situație inechitabilă și incorectă”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a alianței.

Contactat telefonic, președintele USR PLUS Covasna a declarat pentru We Radio că prin această măsură, locuitorii celor 4 localități covăsnene au fost discriminați.

„Sunt 4 primării din județul Covasna care nu au primit deloc fonduri: Boroșneu, Barcani unde avem viceprimar și este primar independent, Întorsura Buzăului unde avem primar, și Valea Mare unde avem primar, viceprimar și majoritate în Consiliul Local (…) Până la urmă am avut dreptate, totul este concentrat în jurul anumitor primării, anumitor noi majorități care se configurează. Așa nu se poate! Sunt 42 de UAT-uri pe listă, noi avem 46 de UAT-uri în județ și e foarte simplu calculul. Nu ni se pare corect, indiferent că primarul este de la USR PLUS, sau din altă parte, lucrează în beneficiul comunității, pentru oameni, pentru 8.000 de locuitori în Întorsura Buzăului, 3.700 în Barcani și 1.400 în Valea Mare”, a declarat Dulányi-Balogh Szilárd.

Acesta a explicat că a solicitat primarilor și viceprimarilor USR PLUS din județ să facă dovada solicitării sprijinului financiar, precizând că cererile în acest sens au fost depuse de către cele 3 administrații publice locale la mijlocul lunii septembrie.

„Le-am cerut în această dimineață primarilor noștri să ne arate dacă într-adevăr au trimis către Consiliul Județean și Prefectură aceste cerințe de alocare a anumitor sume din Fondul de rezervă, lucru pe care l-au făcut în datele de 13 și 15 septembrie. Toată lumea a primit, dar au primit un ajutor până la sfârșitul anului ca să își poată cofinanța proiectele”, a mai spus Dulányi-Balogh Szilárd.

Joi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de Guvern, afirmând că 80% din banii au fost alocați pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR, iar în acest fel premierul Florin Cîțu și-a plătit funcţia la Congres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio