
Alexandru Rafila: „Primul meu job de medic a fost la Sfântu Gheorghe. Am învățat că românii și maghiarii pot să trăiască foarte bine împreună și să rezolve problemele comunității”
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat vineri că în politică, la fel ca în medicină, lucrurile trebuie tratate cu responsabilitate și profesionalism, iar problemele comunității trebuie rezolvate fără a se ține cont de culoarea politică sau de etnie.
„Eu cred că suntem suficient de evoluați încât să înțelegem că problemele, dacă ne referim la sănătate, de exemplu, sunt probleme comune. Așa cum pacienții nu au culoare politică, nu au nici etnie din punct de vedere al nevoii de servicii medicale și al faptului că trebuie să fie tratați toți cu responsabilitate și profesionalism, asta trebuie să facem și noi, ca politicieni, să lucrăm pentru binele oamenilor. Un lucru pe care îl tot menționez în ultima vreme: trebuie să avem comunități sănătoase și educate. Acesta este singurul răspuns pe care putem să îl avem și în această pandemie, dacă vreți, dar și pentru perspectiva de care au nevoie oamenii tineri din România”, a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a declarat că în experiența avută la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, unde a fost angajat pentru prima dată ca medic, a învățat, printre altele, și faptul că românii și maghiarii pot să trăiască și să rezolve problemele comunității foarte bine împreună.
„Am lucrat doi ani și jumătate la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna. A fost, de fapt, primul meu job ca medic și am amintiri foarte bune din județul Covasna. A fost un loc unde nu numai că ne-am simțit bine, dar și din punct de vedere profesional am avut ocazia să întâlnim medici de bună calitate la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe. Cred că am învățat foarte multe lucruri acolo și cred că am mai învățat un lucru: că românii și maghiarii pot să trăiască foarte bine împreună și să rezolve problemele comunității, pentru că până la urmă discuți de comunitate, indiferent de etnia membrilor ei”, a spus Alexandru Rafila.
Este nevoie de centre medicale comunitare care să ofere servicii de asistență medicală primară
Acesta a vorbit și despre provocările actuale din sistemul de sănătate, modul în care este gestionată pandemia și măsurile cuprinse în programul de sănătate al organizației, pentru combaterea pandemiei.
Alexandru Rafila a subliniat că în România este nevoie de dezvoltarea centrelor medicale comunitare, dar și a unui sistem de îngrijire la domiciliu.
„În momentul de față, dacă cineva are o problemă de sănătate în cursul după-amiezii, de vineri până duminică, are o singură soluție: să se deplaseze la mare distanță, la Unitatea de Primiri Urgențe a unui Spital Județean. Nu este normal, nu se întâmplă absolut nicăieri în Uniunea Europeană, iar dezvoltarea centrelor medicale comunitare ar trebui să ofere servicii de asistență medicală primară, comunitară și socială, să coordoneze activitatea de îngrijiri la domiciliu, care sunt foarte slab dezvoltate în România. Putem să luăm un exemplu din țara vecină, Ungaria, unde serviciile de îngrijiri la domiciliu sunt foarte dezvoltate. În zonele rurale, gândiți-vă, sunt persoane vârstnice, au nevoie de tratamente medicale, nu se pot deplasa (…) Există 1,7 milioane de vârstnici, peste 70 de ani, care nu au pe nimeni, sunt singuri. Oamenii aceștia au nevoie de îngrijiri medicale, iar lucrul acesta se poate realiza prin intermediul acestor centre de asistență medicală comunitară”, a spus Rafila.
Potrivit acestuia, îmbunătățirea indicatorilor demografici ar putea fi „un răspuns european la problemele de sănătate ale românilor”, dar este nevoie de „servicii de calitate, aproape de casă”.
„Încurajarea natalității, schimbarea raportului care în momentul de față afectează multe țări din regiunea noastră în sensul că populația vârstnică devine mai numeroasă decât populația tânără, se poate face dacă le oferi oamenilor, aproape de casă și cu ușurință, servicii de calitate, inclusiv cele de urmărire a femeilor gravide, de urmărire și îngrijire a nou-născuților, încât să avem într-adevăr un răspuns european la problemele de sănătate ale românilor”, a afirmat Alexandru Rafila.
(Ioana Ardeleanu)