Ştiri locale

Agent economic din judeţul Covasna amendat cu 10.000 de lei pentru lipsa autorizaţiei de mediu

Comisarii de Mediu au amendat cu 10.000 de lei o întreprindere individuală din judeţul Covasna, profilată pe dezmembrarea şi tratarea vehiculelor casate, pentru faptul că aceasta nu deţinea autorizaţie de mediu pentru activitatea desfăşurată.

Controlul a fost desfăşurat în urma unei sesizări venite din partea unui vecin al agentului econmic, iar şeful Gărzii de Mediu Covasna ne-a precizat că pe lângă amenda aplicată, s-a dispus interzicerea desfășurării activității până la obținerea documentelor necesare.

Publicitate

„Este o întreprindere care funcţionează în zona comunei Catalina, într-un sat, este un amplasament nou. Am avut o sesizare de la un vecin de acolo, iar în urma verificărilor am constatat că nu avea autorizaţie de mediu pentru activitatea de dezmembrare. Amenda porneşte de la 5.000 şi poate ajunge până la 10.000 de lei, pentru că este vorba despre o persoană fizică autorizată. Se poate ajunge chiar şi până la sesizare penală către organele competente în cazul în care mai lucrează fără actele de reglementare pe linia de protecţie a mediului, în cazul în care nu ne dă în judecată, situaţie în care legea îi permite să mai lucreze până la soluţionarea termenului de judecată”, ne-a explicat comisarul-şef Lucian Cândea.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, ing. Gheorghe Neagu ne-a explicat că întrucât agentul economic lucrează cu deşeuri periculoase provenite din dezmembrarea vehiculelor scoase din uz (uleiuri, etc), amplasamentul pe care îşi desfăşoară activitatea trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care să dispună de o platfmormă betonată, dar şi de spaţii speciale pentru depozitare.

„Trebuie să întrunească anumite condiţii pentru a obţine autorizaţia de mediu: face fişă de prezentare, dovada spaţiului, dovada achitării taxei şi a anunţului public, după care noi mergem pe teren şi evaluăm situaţia. În primul rând trebuie să aibă o platformă betonată, şi să nu deverseze uleiuri (…) Fiind vorba despre deşeuri periculoase, respectiv uleiuri, acumulatori, şi aşa mai departe, are nevoie de o platformă, de separatori, un fel de pre-epurare pentru ceea ce se adună când dezmembrează, dar şi de un spaţiu pentru stocarea acumulatorilor pentru că au acid, deci sunt nişte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească”, ne-a explicat directorul APM Covasna.

Potrivit acestuia, agentul economic s-a prezentat la sediul instituţiei pentru a obţine documentele necesare desfăşurării activităţii.

„El a venit la noi să intre în legalitate şi va intra, are toate avizele de la RAR, numai de la noi nu avea autorizaţia. Deci nu este de rea-credinţă, ştie cu ce a greşit”, a mai precizat directorul APM Covasna.

Autorizaţia de mediu stabileşte condiţiile şi parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau noi, cu posibil impact semnificativ asupra mediului, şi este un document obligatoriu la punerea în funcţiune a activităţii.

Lista activităţilor supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, dar şi documentele necesare pentru solicitarea acesteia sunt didponibile pe site-ul: http://apmcv.anpm.ro/autorizatia-de-mediu

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio