Ştiri locale

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost inaugurat oficial

Aeroportul Internaţional Ghimbav-Braşov a fost inaugurat joi dimineaţă, primul avion cu pasageri care a aterizat pe pistă aparţinând companiei aeriene TAROM. Aeronava a fost pilotată de Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu.

Inaugurarea a avut loc în prezenţa preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, desemnat ministru al Dezvoltării, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, precum şi a altor oficialităţi. Printre pasagerii primei curse s-au aflat şi primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Publicitate

Vezi AICI VIDEO cu evenimentul de inaugurare şi declaraţiile oficialilor covăsneni.

Aeroportul este unul ultramodern, fiind singurul din Europa de Sud-Est în care traficul este monitorizat şi controlat dintr-un turn virtual, care se află la Arad.

După aterizare, primarul Antal Árpád a declarat că acesta poate fi considerat un moment istoric.

„Este primul aeroport construit în România în ultima jumătate de secol, şi cu contribuţia celor din UDMR, din judeţul Covasna. Noi considerăm că este şi aeroportul nostru, al covăsnenilor, şi sunt convins că va aduce dezvoltare inclusiv judeţelor Covasna şi Harghita. Suntem într-un moment în care trebuie să sărbătorim şi să sperăm că vom trăi mai bine având în vedere această infrastructură care ne aduce mai aproape de Europa şi care aduce Europa mai aproape de noi”, a spus Antal Árpád.

Şi preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a catalogat momentul ca fiind unul istoric.

„În ultimii ani am contribuit şi noi, cei din Covasna, la acest aeroport. Suntem foarte aproape, astfel că ne ajută nu numai la mobilizare, ci şi la dezvoltarea întregii regiuni. Asta aşteptăm de la aeroport: o dezvoltare a economiei şi turismului în zona noastră. Aş vrea să îndemn oamenii să folosească foarte mult acest aeroport”, a spus Tamás Sándor.

Preşedintele CJ Covasna a mai adăugat că inaugurarea acestui aeroport arată că „dacă ai o idee bună şi eşti un om sufletist, cum e colegul şi prietenul Adrian Veştea, atunci se poate ajunge la bun sfârşit”.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele CJ Covasna, Jakab István Barna, care a fost manager de proiect al Aeroportului Braşov în cadrul CJ Braşov, a declarat după inaugurare că este un moment plin de emoţii.

„Chiar din 2018 am început să lucrez pentru Aeroportul Braşov într-o perioadă în care nimeni nu avea încredere în acest aeroport. Mi-au spus că sunt prost că merg să lucrez acolo. Uite că am avut încredere şi astăzi inaugurăm acest aeroport. La fel, când am zis că vom avea turn de control virtual, la fel, toată lumea a râs de noi: veţi avea şi aeroport virtual. Acum vedeţi că avem turn de control virtual şi aeroport real. În ciuda tuturor lucrurilor care ne-au împiedicat să facem acest aeroport, am reuşit să mergem înainte. Cred că asta e şi o lecţie de viaţă pentru toată lumea: în fiecare zi trebuie să faci paşi mici, să mergi înainte, şi-atunci vei reuşi în viaţă şi vei reuşi să faci proiecte mari”, a spus Jakab István Barna.

Investiția totală în Aeroportul de la Ghimbav a fost de aproape 140 de milioane de euro. Momentan, vor fi operate doar curse internaționale, urmând ca reprezentanții aeroportului sa poarte discuții cu companiile de zbor pentru a atrage și curse interne.

Aeroportul Brașov are 10 ghișee de check-in, o pistă de 2.800 de metri și un turn virtual de control al zborurilor. Terminalul aeroportului de la Brașov este al treilea, ca mărime, după Aeroportul Henri Coandă de la Otopeni și Aeroportul de la Cluj-Napoca.

Publicitate
Publicitate
banner we radio