Ştiri

Adio, narcise! Au intrat cu plugul și au arat o rezervație naturală protejată din Sibiu

Singura arie protejată de interes național din județul Sibiu în care cresc narcise sălbatice, dar și specii rare protejate la nivel european, a fost arată. Specialiștii aproximează că pentru refacerea zonei, chiar și în condițiile în care acum este oprită orice altă intervenție, ar fi nevoie de cel puțin 20 – 25 de ani.

Șuvara sașilor este o zonă de aproximativ 20 de ha, aflată la limita administrativă dintre Tălmaciu și Sadu. În 1994 a fost declarată arie protejată de către autoritățile județene, fiind recunoscută ca atare la nivel național în anul 2000. „Sunt o serie de plante rare care cresc acolo: patru sau cinci orhidee, stânjenei siberieni, brândușe, dar și narcise sălbatice. Poate cea mai importantă specie protejată este cea a unui fel de mărar sălbatic, care mai crește la noi în țară doar într-un loc din Banat”, descrie geobotanistul Constantin Drăgulescu, profesor universitar în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Originar din Tălmaciu, el a fost cel care a redactat documentația științifică ce a stat la baza includerii Șuvarei sașilor în lista ariilor protejate din România. Ulterior, zona a devenit des căutată de studenți și botaniști, pentru diversitatea speciilor rare de aici. „Zona aceea este mlăștinoasă, uneori nu poți ajunge decât dacă ai cizme, dar în anii mai secetoși, precum au fost cei din urmă, se putea ajunge și mai ușor. Anul trecut, pe 15 mai, când am ajuns acolo, am văzut chiar pe mijlocul ariei protejate un șanț adânc, creat probabil pentru asanarea terenului. Anul acesta, Miruna Popa, o studentă care dorea să documenteze lucrarea ei de licență despre orhideele din județ a descoperit dezastrul: a fost arat tocmai locul pe care creșteau narcisele sălbatice”, spune Constantin Drăgulescu.

Descoperirea a fost făcută în cursul zilei de sâmbătă, 13 aprilie, când „arătura era încă proaspătă”. „Știu zona, am aflat în cursul zilei de astăzi despre această situație. Voi merge în cursul zilei de mâine acolo, să vedem dacă intervenția a fost realizată pe teritoriul Tălmaciului sau al comunei Sadu. Acolo sunt și proprietăți private, trebuie să vedem la fața locului care este situația”, a declarat primarul orașului Tălmaciu, Nicolae Basarabă.

Ministrul Mediului reacţionează pe Facebook

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a reacționat la informațiile publicate de Turnul Sfatului. Deocamdată, a reacționat pe Facebook. „Am cerut intervenția IMEDIATĂ a Gărzii de Mediu! Vinovații trebuie să fie pedepsiți EXEMPLAR! Sunt fapte ireparabile, pe care trebuie să le prevenim, stopăm, pedepsim, până nu este prea târziu! Mâine, până la ora 12.00, aștept informarea GNM!”, a scris ministrul, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

Plan de urgență

Reprezentanții Facultății de Științe, domeniul Științele mediului, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu plănuiesc o intervenție de urgență în zilele care urmează. „Vom merge cu mai mulți studenți să strângem bulbi și rizomi și tot ceea ce mai e de găsit pentru a le planta în cealaltă parte a ariei protejate, acolo unde am înțeles că deocamdată nu s-a arat”, mai spune prof. univ. Constantin Drăgulescu.

În același timp a fost sesizată și Garda de mediu Sibiu.

banner we radio